OBIČAJ JE DA SE OVO JELO PRAVI ZA SAVINDAN - ZA SREĆU I ZAHVALNOST: Recept za svetosavske perece!

Recept za svetosavske perece - stari običaj je da se ovo jelo sprema na Savindan!

Shutterstock

Sutra, 27. januara obeležava se Savindan, praznik posvećen Svetom Savi. Prema predanju, Sveti Savo je učinio puno za srpski narod, naučio ih je kako da rade određene poslove, istraju u veri, a prema jednoj legendi i kako lakše da melju pšenicu.

Zbog toga od davnina postoji jedan stari i radostan običaj u znak zahvalnosti Svetom Savi, koji se još zadržao u nekim delovima Srbije - to je spremanje svetosavskih pereca. Evo recepta:

Sastojci:

  • 500 g mekog brašna
  • 300 g ostrog brašna
  • 40 g kocka kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml toplog mleka (menja se sa vodom kada pada na post)
  • 300 ml tople vode
  • 100 ml ulja

Za premazivanje: 1 jaje

Za slani preliv: 3 kasike mekog brašna, 1 kašika soli, po potrebi hladna voda

Priprema:

Dve kašike mekog brašna sipajte u toplo mleko, pa dodajte malo šećera i kvasac. Ostavite da odstoji oko 10 minuta dok kvasac ne nadođe. Pomešajte brašno ulje, so i dodajte kvasac, pa umesite testo rukom, ali tako da se ne lepi i da ne bude previše tvrdo.

Mesite ga i dodajte brašno po potrebi. Ostavite testo da odstoji oko 30 minuta i da nadođe, prekrijte posudu krpom kako bi bolje nadošlo.

Od dobijenog testa pravite male kuglice, pa ih prstima oblikujte u dug štapić. Smotajte u oblik perece. Podmažite pleh uljem ili ga obložite papirom za pečenje. Poređajte perece po plehu i ostavite da odstoje oko 10 minuta. Rernu zagrejte na 250 stepeni. Zato vreme napravite slani preliv - špmešajte so i brašno, pa postepeno dodajte hladnu vodu i mešajte dok ne razbijete grudvice. Trebalo bi da dobijete gustinu poput smese za palačinke.

Umutite jaje i premažite perece, pa ih ubacite da se peku. Kada perece dobiju zlatnu boju, po njima sipajte slani preliv, na svaku po malo, pa vratite da se peku još 5 minuta da se slani preliv osuši. Prijatno!

Kada se Savindan obeležava u sredu ili petak, onda se na ovaj praznik posti i spremaju se posne perece.

Izvor: Sensa