Hormoni utiču na emotivne i telesne promene, a neki od njih isključivo su noćni i obnavljaju se samo dok spavamo. Među njima su hormon ljubavi oksitocin te vazopresin - koji briše bore. Evo još nekoliko razloga za raniji odlazak u krevet, već večeras!

Važnost spavanja

Profesor Thierry Hertoghe, koji je svetski autoritet u medicini hormona, uvek donosi najnovije spoznaje i omogućuje da pacijente lečimo na najnoviji i savremeni način.

Uvek upozoravam na važnost spavanja, koje je osnovni regenerativni mehanizam te na važnost odlaska u krevet do 22 sata, no na svetskom kongresu pro-aging medicine u Bruxellesu saznala sam o još nekim hormonima koji su isključivo noćni i koji služe obnavljanju energije, snage, kože i vitalnosti, a to su oksitocin i vazopresin.

Hormon ljubavi bez kojeg nema užitka u seksu, deci...

Verujem da većina vas za njih nije ni čula, ali oksitocin je poznat kao hormon ljubavi, a vazopresin kao hormon koji briše bore. Pitate se kako? Oksitocin je hormon koji naše telo stvara kad osećamo prijatnost, najčešće u kontaktu s drugim, nama dragim bićima, te pritom u telu proizvodi niz hemijskih reakcija koje snižavaju nivo stresa i pridonose zdravlju. Ono što nije baš često povezivano s oksitocinom jeste činjenica da je to hormon bez kojeg nema zadovoljavajućeg seksualnog života.

Da li imate visok kortizol?

On u našem telu diže hemijsku oluju koja vodi do vrhunca uživanja u spolnom činu, no on nam je potreban i radi zdravlja. Nivo oksitocina u telu možemo izgubiti i zbog nekih bolesti, naprimer autoimunih, poput fibromialgije. Nadalje, oksitocin povezuje majku i novorođeno dete dojenjem te na taj način stvara privrženost i pretvara sva noćna buđenja i manjak sna u mali problem.

Oksitocin za žene kao testosteron za muškarce

Hormon ljubavi, kako zovu ovaj hormon, najviše se stvara noću, a isto tako, nakon tridesete godine njegov nivo opada. Osobe koje osećaju manjak tog hormona trebalo bi da ga nadoknade. Danas na tržištu postoje razni preparati oksitocina koji se prilagođavaju svakom pacijentu individualno. Osobe koje su izgubile mogućnost doživljavanja orgazma, s nadoknađivanjem oksitocina mogu ga ponovno doživeti.

Dr Hertoghe kaže da je oksitocin za žene ono što je testosteron za muškarce. Oksitocin također povećava vlažnost vagine i deluje bolje od ženskih hormona. Atrofija vaginalne sluzokože, koja ne reaguje na ženske hormone, jako dobro reagira na oksitocinske vaginalete. Za mene je ovo saznanje bilo jako važno, a verujem i za mnoge među vama koji pate od tog problema.

Nova istraživanja uvek nam daju neka nova rešenja, a na nama je da ih sledimo. Koliko sam god bila oduševljena oksitocinom, vazopresin i njegova uloga još su me više oduševili.

Čudesni vazopresin ili zašto noću moramo u WC

Najveću ulogu ima u hidrataciji kože i tela. Razlika između mladog i zrelog organizma jeste u količini vlage u ćelijama. Dok mladi organizam lako zadržava vlagu, zrele ćelije gube tečnost i nakon toga ostaje smežuran izgled, ponajpre kože. Bore na licu najviše su posledica manjka vazopresina i dehidracije kože. Sećate li se kad ste bili mladi, kako ste spavali noću bez odlaska na toalet? TEčnost je ostajala u telu, u ćelijama i činila ih voluminoznima. Prva promena koju ćete primetiti sa starenjem jeste noćno mokrenje.

Otkrivena uloga selena i u ženskoj plodnosti - ključni mineral za razvoj zdravih jajnih ćelija...

Organizam više nema snage držati mokraću celu noć i potrebno je jedno ili više noćnih buđenja te pražnjenje bešike. Osim što to poremeti spavanje, ujutro izgledamo dehidrirano i nimalo sveže. Vazopresin je, kao i oksitocin, hormon koji se izlučuje noću te, kao i svi noćni hormoni, ima regenerativno svojstvo.

Suva i dehidrirana koža, brzo mokrenje nakon što smo uzeli tečnost, ponekad nejasne misli, slaba memorija i sl. mogu biti znak ozbiljnog manjka vazopresina. Srećna je okolnost to što se vazopresin također može nadoknađivati i zaustaviti preterano izlučivanje tečnosti iz organizma, a može se primjenjivati u obliku sprejeva ili tableta.

Bez zdravih hormona nema zdravlja

Iako sam bila svesna važnosti manjka ovih hormona, najnovija naučna istraživanja dala su mi uvid u to da njihova primena u svakodnevnoj praksi može biti vrlo jednostavna. Svako ko želi bolji i kvalitetniji život može odgovarajućom nadoknadom hormona to i postići, jer su hormoni supstancije koje prenose signale do naših ćelija i podstiču metaboličke funkcije.

Bez zdravih hormona nema zdravlja, veselja, životne radosti... Sva sreća da budućnost zasigurno donosi i nove spoznaje i nove mogućnosti za njihovo balansiranje.

Izvor: Sensa klub