Kada imamo nekontrolisanu potrebu da sebi udovoljimo do te mere da dozvolimo da takvo ponašanje preraste u lošu naviku ili potpunu zavisnost, onda se uvek osećamo odsečeno od svog unutrašnjeg bića i od mogućnosti da najbolje ispoljimo svoje talente.

Dr Katrin Šubert je upotrebila svoje znanje i sastavila priručnik sa petominutnim tehnikama koje koriste kao prva pomoć koja će vam dati unutrašnju snagu da na prirodniji, zdraviji način dođete do utehe.

Kako smanjiti žudnju - 20 brzih tehnika (Izdavač: Verba) je knjiga skoro neophodna u današnjem zapadnom društvu. Žudnja je prirodna, a problematična postaje samo kada nismo u stanju da je kontrolišemo, i kada počne negativno da utiče na naše blagostanje i kvalitet života.

Ponekad nastaje kao fizička potreba, a ponekad nam telo samo ukazuje da postoji neka biološka deficijencija. Međutim, naše žudnje se obično javljaju usled neke naše psihološke teskobe i potrebe da „zalečimo" neprijatna osećanja kao što su anksioznost, bes, dosada, tuga ili usamljenost, ističe dr Katrin Šubert. Kada jednom odvojite nekoliko minuta da uradite jednu od predloženih vežbi, ili da isprobate neku od zahtevnijih tehnika, bićete u stanju da ih primenite za pet minuta, jer će postati sastavni deo vašeg bića. Tehnike je uspešno testiralo i primenilo hiljade ljudi, a sama dr Šubert ih je prikupila i primenjivala na svojim klijentima u poslednjih dvadesetak i više godina, proverivši ih i na sebi.

AKUPRESURA UHA

Postoji jedna tačka za koju se kaže da je milion dolara vredna tačka aurikularne akupunkture i njenim stimulisanjem efikasno se utiče na smanjivanje potrebe za oralnim zadovoljenjem, kao što su odvikavanje od pušenja ili prejedanja, jer ona predstavlja usta. Tačka se nalazi na spoljašnjoj strani uha, na samom ulazu u gornji deo ušnog kanala i na poziciji jedanaest sati na desnom i poziciji jedan sat na levom uhu.

PRAVLJENJE MANDALE

Kreativne metode za fokusiranje mogu biti od velike pomoći za usmeravanje pažnje na ono što želimo, kao i za suptilno podešavanje sopstvene vizije života. Mandalu možete koristiti za vizualizaciju sopstvenog života, okruženja, želja i prohteva. Na sredini papira nacrtajte veliki krug, a zatim strelice koje su od kruga usmerene prema ivici papira. U sredini kruga napišite reči ili simbole koji predstavljaju stanje uma oslobođenog od žudnji (smirenost, sreća, spokoj).

Možete napisati i oslobođen od žudnji. Izvan kruga napišite reči i simbole koji predstavljaju osećanja ili mentalna stanja koji su okidači za vaše žudnje. Kada završite, umirite se i razmislite o ovoj mandali, usmeravajući misli na stanje koje želite da postignete. Jer misao je praćena energijom i poseduje materijalnu građu da izgradite ono što želite.

Izvor: Sensa