Rhodiola raste u hladnim planinskim područjima Azije i Europe, a od davnina ima posebno mesto u kineskoj i ruskoj narodnoj medicini.

Stara izreka u Sibiru tvrdi da onaj ko pije čaj od zlatnog korena doživi više od stotinu godina.

Kao jedna od najpopularnijih i najbolje istraženih adaptogenih biljaka izdvaja se rhodiola (Rhodiola rosea) ili ružičasti žednjak, poznatu i kao zlatni ili arktički koren. Rhodiola raste u hladnim planinskim područjima Azije i Europe, a od davnina ima posebno mjesto u kineskoj i ruskoj narodnoj medicini. Stara izreka u Sibiru tvrdi da onaj ko pije čaj od zlatnog korena doživi više od stotinu godina. Rhodiolu su učinili popularnom ruski sportisti, piloti i astronauti koji su je u poslednjih pola veka često uzimali za povećanje izdržljivosti.

Reishi pečurka poznata kao gljiva besmrtnosti: kako Ganoderma lucidum deluje na organizam...

„I u nas je rhodiola postala poznata kad su čaj od njenog korena počeli da koriste sportisti i planinari jer ova biljka ublažava slabost i mučnine izazvane boravkom na velikim nadmorskim visinama i u ekstremnim uslovima. Narodna medicina potvrdila je da ružičasti žednjak pomaže protiv umora, pri psihofizičkim naporima, stimuliše nervni sistem i ublažava depresiju.

Kad sam lično koristio rhodiolu u razdobljima intenzivnog stresa, bolje sam spavao i lakše sam se nosio s nervozom, ali naglašavam da sam se pritom i bavio sportom. Stresa se ne možemo rešiti samo pomoću adaptogena, nego to podrazumeva i promenu načina življenja", napominje fitoaromaterapeut i nutricionist Goran Smirčić. Rhodiolu opisuje i kao adaptogen koji je među najsigurnijima za upotrebu jer ima vrlo malo kontraindikacija, nuspojava i interakcija.

„Rhodiola se pokazala odličnom za povećanje otpornosti organizma pre operativnih zahvata i velikih telesnih ili mentalnih napora. Također, može pomoći u rešavanju erektilne disfunkcije, odnosno muške impotencije kad je ona uzrokovana stresom", kaže Goran Smirčić.

Proverite da li vašem telu nedostaje važan vitamin: evo na šta ukazuje osećanje nezadovoljstva, lenjosti i nervoze tokom hladnih dana...

Pritom naglašava da je rhodiola u našim krajevima endemična vrsta pa je ne bismo smeli brati ako na nju naiđemo u prirodi, utoliko pre što ekstrakti na tržištu sadrže sasvim dovoljno aktivnih supstanci, a biljka se bere na područjima gde je puno raširenija.

Istraživanja pokazuju da rozavin iz ove biljke stimuliše lipazu, enzim koji razbija masnoću u naslagama na stomaku.

Prilagođeno sa: Sensa klub