Sastojci:

  • 1 kg borovnica
  • 100 g meda
  • 3 g kardamoma
  • 250 ml vode
  • 2.5 g cimeta
  • sok i korica limuna
  • prstohvat soli

Priprema:

Borovnice očistiti, oprati i ostaviti da se ocede od vode.Oceđene borovnice, sok, koricu od limuna staviti u šerpu i dodati vode, ako koristite zamrznute borovnice staviti polovinu količine vode.Smanjiti temperaturu na tiho,poklopiti i kuvati oko 15 minuta.

Otklopiti, dodati med, začine i prstohvat soli i kuvati i dalje na tihoj temperaturi oko dvadesetak minuta.Pred kraj kuvanja moraćete malo češće da promešate. Probajte i ako je potrebno dodati još meda.

Za to vreme oprati i sterilisati tegle. Uključiti rernu na 200°C i pustiti da se zagreje.
Isključiti rernu. Izvaditi koricu od limuna.

U vruće tegle sipati vruć džem, očistiti ivice teglica od džema i dobro zatvoriti. Tako pripremljene teglice staviti u isključenu rernu i ostaviti ih u rerni dok se potpuno ne ohlade i na taj način naprave vakum. Ostaviti ih u špajz i jednom kad otvorite teglicu, čuvati u frižideru.

Izvor: Pomoravka