Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da prepoznate disbalans hormona štitne žlezde: ovi simptomi ukazuju na bolest tiroide

Ovi simptomi ukazuju na poremećaj hormona štitne žlezde - evo kako da prepoznate hormonski disbalans!

  Izvor: Foto: Unsplash/ Pat Kwon

Veliki nedostatak hormona štitaste žlezde u starosti može da uzrokuje pojavu demencije, ali je i demencija u nekim slučajevima uzrok stvaranja viška ovih hormona. Ovo stanje se najčešće ne prepoznaje, jer se simptomi koje uzrokuje disbalans tiroidnih hormona pripisuju prirodnom procesu starenja, a ne bolesti štitaste žlezde. Naime, iako problemi sa koncentracijom, pamćenjem, usporenošću, lupanjem srca i teškim penjanjem uz stepenice mogu da budu posledica starenja, oni su neretko i znaci poremećaja funkcije štitaste žlezde.

Povezane vesti

U intervjuu profesor dr Miloš Žarković, endokrinolog Kliničkog centra Srbije, kaže da se simptomi, kao i posledice, poremećaja funkcije tiroide razlikuju od toga da li je do njega došlo u detinjstvu, trudnoći, zrelim godinama ili kasnijem životnom dobu:

- Kod dece se disbalans hormona štitaste žlezde uočava jer dolazi do problema u rastu i razvoju. Kod žena u reproduktivnom periodu takođe se često misli na zdravlje štitaste žlezde, dok su kod onih u srednjim godinama simptomi takvi da uzrokuju konkretne probleme. U starosti ih je najteže izdvojiti i prepoznati, jer postoje i druge bolesti, a i prirodno opadaju sposobnosti razmišljanja i rasuđivanja.

Koji simptomi bi u starosti trebalo da upute na analizu hormona štitaste žlezde?

- Poremećaji srčanog ritma kojima se ne zna uzrok, gubitak težine, promene raspoloženja i preznojavanje mogu da budu skopčani sa viškom hormona ili hipertiroidizmom. S druge strane manjak hormona može do dovede do problema sa koncentracijom, pamćenjem, zamorom, usporenošću. Teža posledica deficita hormona uzrokuje osim demencije i pojavu psihoza, takozvano miksedemsko ludilo, ali se ovo veoma retko viđa. Ipak, ova stanja su reverzibilna, odnosno izlečiva kada se uvedu lekovi za nadoknadu hormona.

Koja je uloga tiroidnih hormona?

- Štitna žlezda luči hormon tiroksin i u nešto maloj količini trijodtironin. Ovi hormoni su direktno odgovorni za pravilno funkcionisanje mozga i kompletnog metabolizma. Njihov deficit može da nastane već po rođenju što je nekada rezultiralo pojavom kretenizma. Danas je ovaj težak poremećaj iskorenjen jer se već tri decenije radi neonatalni skrinig, i sva deca se testiraju, pa lekar ima dve nedelje na raspolaganju da uvede terapiju ako je potrebna, a kojom se otklanjaju sve razvojne tegobe.

Kako poremećaj funkcije štitaste žlezde utiče na trudnoću?

- Preporuka je da se svim trudnicama, odnosno svim ženama koje planiraju trudnoću proveri funkcija štitaste žlezde. Neke žene će da zatrudne bez obzira na to koliki im je TSH, a kod nekih žena njegove blago povišene vrednosti sprečavaju začeće. U samoj trudnoći povišene vrednosti TSH u principu su udružene sa komplikacijama trudnoće, prevremenim porođajem, pobačajem i eklampsijom. Kada je reč o umerenom ili teškom nedostatku hormona štitaste žlezde on se bez problema rešava uvođenjem odgovarajuće doze tiroidnih hormona, a na raspolaganju imamo 24 nedelje od začeća da započnemo terapiju.

Da li trudnoća može da provocira poremećaj u funkciji štitaste žlezde?

- U trudnoći je štitasta žlezda izložena većim zahtevima, pa može da dođe do ispoljavanja poremećaja, kojih nije bilo pre začeća. Trudnoća generalno utiče povoljno na autoimune bolesti, a to su najčešće bolesti štitaste žlezde. Međutim, posle trudnoće može da se pojavi problem, jer može da dođe do upala štitaste žlezde, a kod većine porodilja se to stanje ne prepoznaje. Razlog tome je to što žene svoje tegobe ne pripisuju bolesti, već umoru ili nervozi.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj