Zeleno lisnato povrće poput salate, matovilca, spanaća i kupusa, sadrži visok udeo vode i bogato je najraznovrsnijim mineralima, počevši od magnezijuma, kalijuma i kalcijuma, koji su ključni za pravilnu raspodelu tečnosti u telu. Sadrži i vitamine B kompleksa koji uravnotežuju rad nervnog sistema i metabolizam, a time potpomažu i detoksikaciju.

Među najboljim izvorima kalijuma je samoniklo povrćekopriva, maslačak, špargla i cikorija (vodopija). Ove biljke obiluju kalcijumom i magnezijumom, kao i gvožđem i vitaminom C, važnim za dobru krvnu sliku i snabdevenost tela kiseonikom, kao i flavonoidima koji snažno podstiču rad jetre, žuči i organa mokraćnog sistema, pa se stoga preporučuju za veliko čišćenje organizma.

Prvorazredan prirodni diuretik je korenasto povrće, poput rotkve, peršuna, šargarepe i celera, koji imaju višestruko dejstvo jer razgrađuju i suvišne masnoće – zahvaljujući jedinstvenim kombinacijama vitamina, minerala, eteričnih ulja i flavonoida.

Štetne materije odlično eliminiše i hrskavo povrće koje postaje sve popularnije u savremenoj kuhinji – komorač i rabarbara. Komorač je moćan energizujući spoj kalijuma, mangana i vitamina C, a rabarbara se bori protiv toksina zahvaljujući brojnim mineralima, vitaminu B i blagotvornim kiselinama koje sadrži.

Pomoć protiv zadržavanja tečnosti u telu skriva se u povrću ljutog ukusa. Ren je bogat glukozinatima, a beli luk alicinom – lekovitim sumpornim jedinjenjima koja poboljšavaju funkciju mokraćnog i sistema za varenje, a takođe su poznati i kao eliminatori štetnih materija.

Među najsočnijim diureticima je osvežavajuće „bundevasto“ povrće, poput krastavca, lubenice, dinje, tikvice. U ovim plodovima ima mnogo vode i minerala – među njima je silicijum koji za sebe vezuje toksine i izvlači ih iz organizma.

Poznato je da bobičasto voće (jagoda, malina, ribizla, borovnica, brusnica) i koštunjavo voće, poput trešanja i višanja, podstiču mokrenje. Uz vitamine i minerale, značajnu ulogu imaju antocijanin (crveni pigment koji voću daje boju, a ujedno je snažan antioksidans) i organske kiseline i vlakna.

Velika količina kalijuma nalazi se u egzotičnim plodovima koji su se odomaćili i kod nas – banani i ananasu. Ananas u svežem obliku sadrži i bromelain – enzim koji u organizmu pospešuje razgradnju nutrijenata, a time i detoksikaciju.

Izvor: Sensa