Đumbir je već vekovima neizostavan deo kineske, indijske i blisko istočne medicine. Pre sega se koristi kao odlično sredstvo za probleme sa varenjem i protiv mučnine. U skorije vreme su otkrivena i njegova blagotvorna svojstva kod smanjenja oticanja i bolova kod artritisa. Sudeći po izveštajima Australia Allied Health Professionals, đumbir olakšava simptome migrene. Najjednostavnije je da pripremite čaj tako što ćete sitno iseckan đumbir potopiti u vruću vodu.

Cimet se dobija iz unutrašnje kore dve vrste drveta: (Cinnamomum zeylanicum) i kasija (Cinnamomum cassia). Cimet ima antibakterijsko i antiupalno dejstvo i koristi se za kontrolu šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom. Polovina čajne kašičice cimeta smanjuje nivo holesterola za 12 do 30 odsto. Odličan je u borbi sa ešerihijom koli i prevenira nastanak krvnih ugrušaka.

Kardamom je jedan od najskupljih začina i jedan od osnovnih elemenata za lečenje bolesti srca, bronhitisa, prehlade, kolika, konstipacije i dijareje. Kardamom u svom sastavu ima 25 veoma koncentrovanih ulja od kojih je najaktivnije cineol koje se nalazi i u lovorovom lišću. Ovo ulje usporava i zaustavlja razvoj želučanog čira. Skorašnja istraživanja pokazuju i da su ostala ulja u kardamomu veoma aktivna u poboljšanju varenja i inhibiranju kancerogenih ćelija.

Beli luk je poznat kao čudesan lek prirode još ga je Hipokrat prepisivao pacijentima za niz medicinskih stanja. Aktivan sastojak belog luka je alicin. Istraživanja su pokazala da je ovo jedinjenje posebno važno kod bolesti kooje su povezane sa starenjem: ateroskleroza, rak, starenje mozga, artritis i katarakta. Beli luk utiče na smanjenje krvnog pritiska, održavanje fleksibilnosti arterija i smanjuje rizik od srčanog udara.

Kajenski biber reguliše visok krvni pritisak, artritis i bolove u mišićima. Deluje protivupalno i kao antioksidant. Ubrzava metabolizam i pomaže da se brže sagore kalorije nakon obroka. Odličan je za poboljšanje funkcije jetre a smatra se i da deluje kao afrodizijak.

Tumerik je u poslednje vreme pravi hit među začinima i to nije nezasluženo. Koristi se u ajurvedi za poboljšanje varenja i apetita, umanjuje upalne procese u telu i odličan je borac protiv kancerogenih ćelija.

Izvor:Sensa