Dr Lejla Kažinić Kreho predlaže nekoliko koraka koje obavezno moramo uključiti u svoju nutritivnu strategiju kako bismo ubrzali metabolizam.

Maksimalno izbegavanje šećera: ako ne možete bez slatkiša, onda slatko jedite odmah nakon fizičke aktivnosti jer ćete ga efikasnije sagoreti.

Umerenu fizičku aktivnost: istraživanje iz 2013. godine, objavljeno u časopisu The International Journal of Behavioural Nutrition and Physical Activity (Međunarodni naučni časopis za bihevioralnu nutriciju i fizičku aktivnost), sugeriše da je dnevna umerena fizička aktivnost mnogo važnija za insulinsku osetljivost i iskoristivost glukoze, a time i smanjivanje mogućnosti gojenja, negointenzivna i iscrpljujuća vežba. Bolje je vežbati kraće, ali češće.

Birajte bezglutenske žitarice poput kinoje, amaranta, heljde.
Jedite avokado, laneno, maslinovo i kokosovo ulje jer pomažu bržem sagorevanju ugljenih hidrata u potrebnu energiju koju koriste mišići, umesto da se deponuju kao nova mast.

Birajte hranu koja podstiče mršavljenje poput jabuke (sadrži pektin koji se veže za vodu, u želucu stvara želatinoznu masu te tako izaziva sitost), pasulja (ima niski glikemijski indeks te sprečava prejedanje), jaja (zbog visokog nivoa proteina stvaraju sitost i osiguravaju stabilan nivo energije), badema (kombinacija masnoća i proteina izaziva sitost i sprečava gojenje), đumbira (ubrzava metabolizam, tj. potrošnju energije).

Birajte hranu visokog indeksa sitosti – S.I., ali vodeći računa o njenom niskom glikemijskom indeksu. Ne preskačite doručak: statistike potvrđuju da jedna od šest osoba ne jede doručak. Nutritivno izbalansiran doručak sprečava abdominalnu debljinu tako što ubrzava sagorevanje kalorija te održava zdrav nivo šećera u krvi od samog jutra, a to sprečava kasnije prejedanje. Žuri li vam se pa nemate vremena za zdravi doručak? Uzmite bananu i šaku orašastih plodova.

Jedite zelene alkalne namirnice: prema nedavnom istraživanju u Velikoj Britaniji, sprovedenom na uzorku od više od 12.000 osoba, zeleno alkalno povrće ne pomaže samo fizičkom nego i mentalnom zdravlju. Visok nivo energije i optimizam pomažu nam da lakše kontrolišemo unos kalorija.

Ne zaboravite da pijete vodu jer voda hidrira, podstiče izbacivanje toksina i viška šećera, jača koncentraciju i alkalizuje telo.
Još jedan savet jeste da se povremeno posti.

Izvor: Sensa