Seme komorača spada u grupu začina koji hlade. Ima slatkast, pomalo jedak ukus koji podseća na ukus semena anisa. Odličan je izvor vitamina C, dijetalnih vlakana, kalcijuma, magnezijuma i gvožđa.

U ajurvedi se smatra da je seme komorača jedno od najboljih začina za varenje koje osnažuje agni (digestivnu vatru), smanjuje nadimanje i zaustavlja grčeve. Zbog ovih svojstava nalazi se u raznim čajnim mešavinama, pa se čak preporučuje i kao blagi napitak za bebe koje pate od grčeva. Prema ajurvedskom receptu, posle jela konzumirajte jednu kašičicu pečenog semena komorača. Za probleme sa bešikom, savetuje se čaj sa semenom korijandera, a dobar je i kao smirujući tonik za nerve.

Tradicionalna kineska medicina na sličan način promoviše upotrebu semena komorača, ističući da reguliše či i harmonizuje rad stomaka i poboljšava apetit. Kroz istoriju, doktori TKM su ga koristili u toplim oblogama kod zmijskih ujeda , kod bolne ušne duplje ili kao komprese za stomak kod bolova.

Posle porođaja se majkama preporučuje čaj od komorača sa malo cimeta radi stimulisanja laktacije. S obzirom na to da seme ima stimulativna dejstva, TKM doktori savetuju da se konzumira ujutru u malim količinama, a trudnice treba da ga izbegavaju zato što stimuliše matericu.

Energetski, komorač je odličan za naš duh, posebno za onaj deo nas kojem nedostaje samoljubavi. Povoljno utiče na korenu (prvu), sakralnu (drugu) i srčanu (četvrtu) čakru. Seme komorača je nezaobilazan sastojak u kineskoj mešavini 5 začina, nekim indijskim mešavinama i naširoko se koristi u kuhinjama Bliskog istoka i Mediterana. U indijskim i pakistanskim restoranima se tradicionalno služi na kraju jela, ne samo zarad boljeg varenja, nego i kao osveživač daha.

Evo nekoliko predloga kako da ga uključite u svoju ishranu:

  • dodajte ga u omiljeni sos za pastu sa pečenim paradajzom
  • sameljite ga i umesite u hleb sa maslinovim uljem
  • pripremite glazuru za povrće ili ribu na roštilju: na malo maslinovog ulja ispržite jedan crni luk, 2 čena belog luka i kašičicu mlevenog semena komorača; pomešajte sa 4 kašike tamari soja sosa, 2 kašike meda, 7 kašika kuvanog paradajza i dodajte so i biber po ukusu
  • nađite i isprobajte recept za italijanki biskoti sa semenom komorača i poslužite uz desert ili kafu.

Izvor: Sensa