S vremenom u našem organizmu se skupljaju toksini. Zbog vazduha, kojeg udišemo. Zbog vode, koju pijemo. Zbog pesticida, koje sadrži naša hrana.

Ajurveda kaže da se toksini mogu stvarati i zbog loše probave - kada jedemo previše ili nepravilno kombinujemo namirnice.

S godinama, toksini i teški metali se u našem telu nagomilavaju i mogu prouzrokovati brojne probleme, poput: kožnih bolesti, alergija i astme, depresije, migrene, nadutosti, loše probave, hroničnog umora, raka...

Zbog toga potrebno je redovno čistiti organizam od toksina i teških metala. Zelena glina je jedan od prirodnih lekova koji efikasno i brzo čiste organizam, a pritom ne škode našem zdravlju.

Uz sunce, vazduh i vodu, čije vitalne elemente sadrži, glina je jedno od najmoćnijih i najstarijih sredstava fizičkog obnavljanja. Višestruko lekovito deluje na organizam - podstiče zaceljivanje rana, čisti i hrani kožu.

Mnoge generacije pre nas su verovale u moć gline. U drevnom Egiptu, lekovita moć gline je bila dobro poznata. Zelena glina se koristila za lečenje i mumificiranje faraona. Drevni Grci su upotrebljavali glinu za lečenje preloma: na frakturu su stavili gipsane trake namazane glinenim blatom.

Dioskorid je govorio o tome da glina poseduje izuzetno lekovite moći. Smatrao je da glina ima “božansku inteligenciju” i sama pronalazi i leči sve bolesti u organizmu. Galen, poznati grčki filozof i lekar, napisao je traktat o lečenju zelenom glinom.

Arapi Avicena, “princ među lekarima”, predavao je terapiju glinom hiljadama svojih učenika.

Još uvek nije u potpunosti jasno kako deluje zelena glina. Jedni pretpostavljaju da glina ima izuzetnu upijajuću moć zbog čega upija sve nečistoće i patogene iz organizma. Drugi smatraju da glina ima posebnu “inteligenciju”, uz pomoć koje sama pronalazi i uklanja nepravilnosti u radu organizma.

Neki povezuju lekovitu moć gline s njenim negativnim nabojem. Smatraju da upravo zbog svoga negativnog naboja zelena glina privlači i veže na sebe sve čestice koje su pozitivno nabijene. Pozitivno nabijene čestice u našem organizmu su bakterije, virusi, toksini, itd.

Osim što veže štetne materije i izbacuje ih iz organizma kroz probavni trakt, glina nas takođe opskrbljuje potrebnim elementima. Naime, glina sadrži preko 60 minerala i elemenata u tragovima koje hrane i leče naš organizam.

Ruski naučnici su otkrili da se upotrebom gline može neutralizovati i delovanje radijacije. Glina se zato koristi kod nuklearnih nesreća, da upije radijaciju u što većoj meri.

U prirodi možete pronaći zelenu, žutu, belu i crvenu glinu. Ali, jedino zelena glina se koristi za lečenje i čišćenje organizma. Postoji nekoliko vrsta zelene gline, a najpoznatiji rudnici gline se nalaze u Francuskoj i na Siciliji.

PageBreak

Moćno sredstvo protiv oboljenja: šta sve leči zelena glina
Foto: Shutterstock mocno-sredstvo-protiv-oboljenja-sta-sve-leci-zelena-glina2

Bogatstvo minerala i vitamina

Zavisno od toga gde je iskopana, svaka glina sadrži jedinstveni postotak raznih minerala i elemenata u tragovima.

Zelena glina sadrži selen, magnezijum, gvožđe, kalcijum, fosfor, kalijum, cink, mangan, bakar, silicijum, natrijum i druge minerale i elemente u tragovima. Zahvaljujući bogatstvu prirodnih nutrijenata, glina ima višestruko lekovito delovanje na organizam.

Zelena glina koja se sme oralno uzimati, mora biti sertifikovana za oralnu uporabu. Takva glina se u prodaji zove ventiliranaglina.

Pred spavanje razmutite punu čajnu kašiku ventilirane zelene gline u 2 dcl vode (neprokuvane, najbolje izvorske).

Pritom nemojte upotrebljavati metalnu kašičicu ili čašu - glina ne sme doći u dodir s metalom.

Glinu uzimajte ujutro nakon ustajanja ili navečer pre spavanja. Po želji, možete glinu uzeti jedan sat pre jela.

Glinu uzimajte na sledeći način:

1. Nedelje: ujutro bez mešanja popijte samo vodu, a talog bacite

2. Nedelje: ujutro promešajte, ostavite 5 minuta da se talog slegne, a vodu popijte

3. Nedelje: ujutro promešajte i odmah popijte vodu zajedno s glinom

Zatim napravite pauzu. Ovu kuru čišćenja organizma možete ponoviti 2-4 puta godišnje.

Osim čišćenja organizma od toksina i teških metala, zelena glina ima brojne druge dobrobiti za zdravlje:

obnavlja ćelije i tkiva; sprečava širenje patogenih bakterija i parazita; sprečava rast tumorskih ćelije; ima antiupalna svojstva; potiče zaceljivanje rana; čisti i obogaćuje krv; reguliše PH organizma; hrani organizam potrebnim mineralima.

Zelena glina se upotrebljava i u obliku kupki, maski i obloga. Kupke od zelene gline imaju umirujuće, antiupalno i detoks delovanje. Oblozi od zelene gline koriste se za lečenje artritisa i rana.

Maske od zelene gline podstiče lepotu, čiste kožu, podstiču cirkulaciju, leče problematičnu kožu, smanjuju celulit i podstiču gubitak masnogtkiva.

Napomena: Pre upotrebe zelene gline obavezno se konsultujte sa stručnim licem!

Izvor: Alternativa za vas/Stil