Većina dovoljno zna o važnosti vitamina za organizam i trudi se da ih unese u zadovoljavajućim količinama. Međutim, o značaju vitamina F, koji organizam, inače, ne stvara, nedovoljno se zna, iako obuhvata grupu supstanci neophodnih za naš život.

Ovaj vitamin igra glavnu ulogu u stvaranju odbrambene ravnoteže, a predstavlja i bazu od koje se sintetizuju druge zasićene masnekiseline, objašnjavaju stručnjaci.

Posledica njegovog nedostatka je gubitak vode iz organizma, što se ispoljava kroz preteranu žeđ. Perutanje kože, takođe, može da se javi zbog nedostatka vitamina F. Ukoliko postoji hronična nestašica, mogu da se jave i oboljenja krvnih sudova, u vidu ateroskleroze, flebitisa, tromboze, infarkta miokarda, takođe i poremećaj u radu jetre, kao i smanjena otpornost na viruse i bakterije.

Da bi se snabdeli optimalnim količinama dnevno treba uneti od 10 do 20 g ovog vitamina, što se, nažalost, retko kada dešava. Poluzasićene masne kiseline, u kojima se nalazi vitamin F, skoncentrisane su u semenkama uljarica - suncokretu, lanu, maku... A da bi se zadovoljile dnevne potrebe, dovoljno je, na primer, popiti samo dve kašike hladno ceđenog suncokretovog ulja.

Izvor: Novosti

Kako da znate da li vam nedostaje vitamin B12: prepoznajte važne simptome

Često ga zanemarujemo, a čuva nam glavu i telo - vitamin B12 veoma je važan u svakodnevnoj ishrani. Nalazi se mahom u životinjskim proizvodima, zbog čega su na udaru vegetarijanci i, posebno, vegani.

Važan je za funkcionisanje nervnog sistema, proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Može da utiče na mentalno zdravlje, na probleme sa pamćenjem, a u nekim slučajevima i na depresiju.

Nedovoljna količina ovog vitamina dovodi do nedostatka energije, ekstremnog osećaja umora, mišićne slabosti.

Nedavna studija je pokazala da ljudi sa smanjenim nivoom vitamina B12 imaju manju gustinu kostiju, što povećava rizik od osteoporoze. U ozbiljnim slučajevima njegov deficit može ugroziti trudnoću i izazvati kardiovaskularne probleme. Što više vremena prođe bez tretiranja, veća je šansa da dođe do trajnog oštećenja.

Nalazi se u životinjskim proizvodima kao što su meso, mleko, jaja, sir, riba, što predstavlja problem za vegane. Zato treba pažljivo čitati deklaracije jer ga proizvođači često dodaju u hranu omiljenu među veganima, poput pirinčanog mleka ili mleka od orašastih plodova.

Izvor: Novosti