Niske temperature dovode do konstrikcije kožnih pora i površinskog vezivnog tkiva, što sprečava gubitak toplote iz tela. Vrelina se iz površnijih prebacuje u dublja tkiva i ide u želudac u kom povećava vatru varenja, koju u ajurvedskoj medicini zovemo đatar agni (jathara agni). Ovaj proces kod svake osobe prirodno doprinosi povećanju apetita, što, uz slabiju fizičku aktivnost, može dovesti do nagomilavanja masnih naslaga u zimskom periodu. Zbog toga je tokom hladnih dana izuzetno važno da uzimamo hranu redovno i da pripremamo obroke koji će zadovoljiti naš apetit, a koji neće dovesti do povećanja telesne težine.

Doručak je izuzetno važan obrok, i bez obzira na to u kolikoj smo žurbi zbog polaska na posao, neophodno je da za njegovu pripremu odvojimo dovoljno i vremena i pažnje. Ovsena kaša, kaša od heljde ili kukuruzna palenta u koje, prema želji, možemo dodati kuvano, sveže ili sušeno voće, ili neke druge namirnice koje volimo i koje nam prijaju, fino će nas ugrejati, a lako su svarljive i veoma hranljive. Ovo mogu biti primeri za doručak vata i pita osobe. S obzirom na činjenicu da su kafa osobe najpodložnije povećanju telesne težine, za njih se preporučuje doručak pripremljen od dinstanog povrća i pirinčanih ljuspica, basmati pirinča, kinoe ili prosa, na primer.

Oko sat vremena nakon doručka preporučljivo je da popijemo čaj od đumbira, cimeta i karanfilića. Priprema se tako što se u 250 ml provrele vode doda ½ kafene kašičice suvog đumbira i ½ kafene kašičice cimeta i samo prstohvat karanfilića. Ovaj čaj će poboljšati varenje i cirkulaciju i eliminisati višak sluzi iz organizma. Ne preporučuje se jedino osobama koje imaju izraženu pita neravnotežu i oboljenja poput čira na želucu, Kronove bolesti, ulceroznog kolitisa, ili neke druge izražene upalne procese.

Oko podneva, između 12 i 13:30, kad je Sunce u zenitu, postaćemo veoma gladni, tako da je važno da na vreme isplaniramo ručak. Možemo pojesti beskvasni hleb od celih integralnih žitarica ili kuvane žitarice, dinstano ili na pari pripremljeno povrće i obavezno toplu supu ili čorbu u koju smo dodali malo gija (prečišćeni maslac). Kuvane mahunarke takođe mogu biti dobar izbor.

Večera ne bi trebalo da bude kasno, a najbolje vreme je u periodu od 17-19h. Preporučuje se da bude topla, tečna i lagana. Razne vrste supa, čorbi, potaža mogu biti idealna večera u zimskim danima. Inače, zima je jedini period u toku godine kad je, prema ajurvedi, preporučljivo konzumirati male količine suvog vina uz obrok. Vino je tada, zapravo, zamena za upotrebu ajurvedskih preparata koji se nazivaju arište (fermentisane biljne mešavine), a koji se preporučuju tokom zimskog perioda za eliminaciju toksina iz tkiva.

Veoma je važno da mislimo o našoj vatri varenja, posebno tokom zimskih meseci, kada uzimamo težu i masniju hranu koja se teže vari i kada nam je kretanje slabije.
Organsko i 100 odsto čisto etarsko ulje komorača (Fennel, morač), može biti veoma korisno ako se uzima pre obroka, sa malo meda u količini od 1 do 2 kapi.
Za osobe koje imaju usporeno varenje, pola kašičice rendanog đumbira, prelivenog sa malo limunovog soka i prstohvatom soli, kada se uzme pre obroka, veoma dobro aktivira vatru varenja i omogućava da čitav proces dobro funkcioniše.

Izvor: Sensa