Međutim, ukoliko se za očekivane vremenske promene pripremimo na pravi način, onda će i naše prilagođavanje biti prirodnije i lakše i imaćemo priliku da se radujemo čarima svakog godišnjeg doba.

Tokom zimskog perioda život se jednostavno uspori, priroda prestane da buja i sva živa bića čekaju neko toplije vreme za veće aktivnosti. Hladnoća i oblačno i vlažno vreme stvaraju osećaj težine u celom našem organizmu i prirodno se u našoj fiziologiji povećavakafa doša, ali često nije zanemarljivo ni povećanje vata doše. Posledica toga je da smo i fizički i psihički manje aktivni i usporeniji.

S obzirom na to da zimi Sunce kasnije izlazi, ukoliko nam obaveze dozvoljavaju, idealno bi bilo da ustanemo oko 7h. Veoma je važno da očistimo svoj jezik posebnim, za to namenjenim srebrnim ili bakarnim čistačem, i na taj način, s jedne strane otklonimo nagomilane bakterije i toksine, a sa druge strane, stimulišemo rad svih naših organa koji imaju svoju prezentaciju na jeziku. Nakon toga se preporučuje da operemo zube prirodnom pastom koja u sebi sadrži cimet i karanfilić. Ovakvu pastu možemo napraviti i sami tako što ćemo u pastu za zube napravljenu od prirodne gline, dodati po kap čistog organskog etarskog ulja cimeta i karanfilića. Na ovaj način, zaštitićemo svoje zube i ojačati desni, a i osetljivost zuba na hladnoću će se značajno smanjiti.

Osim toga, dah će nam biti svež, a s obzirom na to da je etarsko ulje karanfilića jedno od najdelotvornijih u borbi protiv infekcija, povećaćemo i mogućnost zaštite od respiratornih bolesti koje su u zimskom periodu mnogo češće nego tokom drugih godišnjih doba.

Nakon pranja zuba, dobro bi bilo dapopijemo šolju tople vode u koju možemo dodati jednu kafenu kašičicu meda i sok od polovine limuna. To će pomoći pražnjenju creva, a osim toga, stimulisaće eliminaciju toksina iz organizma i takođe unaprediti naš imunitet. Važno je da znamo da temperatura tečnosti u koju dodajemo med ne sme prelaziti 40°C, jer, prema ajurvedi, med tada postaje toksičan.

Kada nakon ovog napitka uzmemo topao, sveže pripremljen i kuvan doručak, omogućili smo sebi da započnemo dan na zdrav način i dobro smo se pripremili za uživanje na zimskim temperaturama.

Bilo bi divno i veoma blagotvorno za naše zdravlje kada bismo tokom zimskih dana, kada god smo u prilici, priuštili sebi masažu susamovim uljem ili nekim drugim baznim uljem koje nam je preporučio ajurvedski lekar. Ovakva vrsta masaže se u ajurvedi zove abjanga i možemo je uraditi sami sebi ili nas može izmasirati ajurvedski tehničar. U bazno ulje možemo dodati nekoliko kapi etarskog ulja narandže, geranijuma i palmarose i na taj način ugrejati i svoje telo i svoju dušu. Takođe, tehnike relaksacije i oslobađanja od stresa su izuzetno preporučljive tokom dugih zimskih dana.

U hladnim večerima se možemo zagrejati i tako što ćemo pred spavanje na stopala namazati malo toplog susamovog ulja, a za sve one kojima je to prihvatljivo, ovo ulje se može aplikovati i na predeo skalpa. Idealno vreme za odlazak na spavanje tokom zimskih meseci je između 22 i 23h. Tokom ove sezone, ajurveda preporučuje i češće seksualne odnose nego tokom drugih perioda godine. Nakon odnosa, blagotvorno je popiti šolju prokuvanog mleka sa prstohvatom đumbira i kardamona. Ovaj napitak obezbeđuje produkciju ođasa, najdragocenije supstance koja postoji u našoj fiziologiji i koja nas regeneriše.

Izvor: Sensa