U poslednje vreme se neprestano naglašava važnost doručka za zdravo funkcionisanje organizma, što mnogima koji se bave zdravom ishranom nije novost – doručak je oduvek bio najvažniji obrok u danu i prioritet svima onima koji žele da poboljšaju kvalitet života. Zbog toga sam 2008. godine izabrala upravo doručak kao temu svog prvog kuvara, ne bih li skrenula pažnju na najvažnijiobrok koji mnogi preskaču, zanemaruju ili biraju pekarske proizvode za doručak, što me jako rastužuje. Ako ste imali nameru da sprovodite novogodišnje odluke, jedna od njih svakako neka bude da kvalitetno doručkujete.

Biljke koje pomažu kod upala: evo koji čajevi leče upalu grla, sinusa, nosa i mokraćnih kanala

Kako bi se nakon višesatnog mirovanja tokom noći metabolizam probudio, a telo dobilo potrebnu energiju, nužno je u roku od dva sata nakon buđenja doručkovati. Ujutru ćelije zahtevaju "gorivo", pa je doručak obavezan i najvažniji dnevni obrok, sonova koja određuje sve ćelijske funkcije tokom dana. Preskakanjem doručka organizam dovodimo u situaciju da radi "na prazno", što može da uzrokuje slabost, pad nivoa šećera u krvi i nervozu, a velika je verovatnoća da ćete nakon jutarnjeg gladovanja, za ručak da pojedete više i da imate pojačanu želju za slatkišima i grickalicama.
Stoga, ukoliko želite da imate dobru koncentraciju i stabilnu energiju tokom jutra, da pripremite telo na umne i fizičke napore i održavajte idealnu telesnu težinu, doručak je obrok koji ne smete da preskočite.

Za doručak možemo da kombinujemo i složene ugljene hidrate i proteine i masti, a telo će najbolje da ih svari i iskoristi. Nije važno da li jedete sve ili je vaša ishrana vegetarijanska, veganska ili neka treća – svi bismo, u skladu sa svojim načinom ishrane, trebalo da znamo kako da izaberemo namirnice koje će ujutru da nam nahrane telo. Naime, upravo u prvim časovima nakon buđenja izlučuje se značajna količina enzima koji učestvuju u metabolizmu proteina i masnoća, pa je iskoristivost i svarljivost namirnica koje ih sadrže dobra. Kvalitetan doručak sastoji se od složenih ugljenih hidrata, kvalitetnih masnoća i kvalitetnih proteina.

Ove crne bobice čiste krv, regulišu varenje i stomačne probleme: biljka koja vraća zdravlje

S obzirom da želimo da izbegnemo naglo podizanje i spuštanje nivoa šećera u krvi, što na duge staze iscrpljuje gušteraču, umesto rafinisanih ugljenih hidrata kao što su beli hleb, peciva, štrudle, uštipci, krofne i ostale "divote" iz pekarskih izloga, zatim slatkog voća, meda, i namirnica sa šećerom, za jutarnji obrok izaberite hleb od kvalitetnog celovitog brašna, kaše od integralnih žitarica, povrće, bobičasto voće – sve namirnice koje se ne pretvaraju brzo u glukozu i zbog toga neće da izazovu preterano izlučivanje insulina. Ako jedete namirnice životinjskog porekla poput jaja, najbolje je da ih jedete ujutru, kao i maslac i fermentisane mlečne proizvode kao što su jogurt, kefir i sirevi. Ali ukoliko pazite na zdravlje, sve navedeno trebalo bi da bude domaće i vrhunskog kvaliteta (domaća jaja, kefir napravljen kod kuće od domaćeg mleka i slično). Orašasti plodovi i semenke takođe su bogate masnoćama i dobro ih je jesti ujutru, pogotovo ukoliko osećate da ih u drugo doba dana teže varite i da vas nadimaju. Ujutru vam ne bi trebalo da stvara smetnje.

U nekim azijskim zemljama supe se redovno jedu za doručak, a u njih se dodaje i mala količina belančevina u obliku kuvanog mesa, ribe ili tofua, što se takođe uklapa u kvalitetan doručak. Na primer, miso supa s integralnom testeninom, kockicama tofua i povrćem, posuta prženim susamom okrepljujuć je i lagan doručak za one koji se ujutru ne bave zahtevnijom fizičkom aktivnošću, a vegani su ili vegetarijanci. Onima koji treniraju ujutro pre doručka jela s jajima i povrćem u kombinaciji s beskvasnim hlebom i maslinovim uljem brzo će da regeneriše mišiće i povrati snagu.

Napravite turski čaj od jabuka: ukusan zimski napitak koji greje telo i dušu (RECEPT)

Najvažnije je ono što jedemo svakodnevno. Dakle, mogućnosti za kvalitetan doručak je bezbroj, samo je potrebno organizovati se i u skladu s jutarnjom aktivnošću prilagoditi količinu i vrstu namirnica. Naravno, laganija jutarnja jela prikladnija su za toplija razdoblja i dane kada vas ne očekuju veći napori, a energetski jači i obilniji jutarnji obroci prikladniji su u hladnijim godišnjim dobima i pri većim fizičkim naporima. I zapamtite pravilo – najvažnije je ono što jedemo svakodnevno! Ako ste dobrog zdravlja, manje zdrav doručak jednom mesečno neće bitno da utiče na ravnotežu organizma, ali svakodnevno posećivanje pekare pre posla verovatno će dugoročno da vam uzrokuje blaže ili ozbiljnije zdravstvene smetnje. I u ovom slučaju važoi izreka "Bolje spriječiti nego lečiti"!

Izvor: Sensa.hr