Tinkture su omiljeni prirodni lekovi i zato što se prilično jednostavno prave i koriste: tečni ekstrakti dobijaju se potapanjem usitnjenog bilja u alkohol, glicerin ili sirće, pa se praktično doziraju u kapima.

Najčešće se pripremaju na bazi alkohola, jer on najbolje izvlači lekovita svojstva biljaka i najduže ih čuva, pa alkoholne tinkture imaju višegodišnji vek trajanja.
„Tinkture se obično prave u razmeri pet delova alkohola na jedan deo bilja. Na primer, jedan litar alkohola, poput votke (sa 35 - 45 odsto alkohola), dodaje se na 200 grama fino naseckanog bilja – najbolje je da bilje bude sveže, ali može biti i suvo. Bilje i votku treba staviti u dvolitarsku, sterilisanu teglu i dobro je zatvoriti da ne propušta vazduh. Potom se tegla protrese i ostavlja na hladnom i tamnom mestu. Svakodnevno je treba protresti, ujutru i uveče”, objašnjava Nil Meknalti (Neil McNulty), irski fitoterapeut, naturopata i iridolog.

Kako se prave tinkture?

Dužina maceracije zavisi od biljnog materijala pa, na primer, lišće treba „da odleži” 14 dana, a korenje tri ili više nedelje. Potom se mešavina dobro procedi odnosno filtrira, pa se dobijena tečnost uliva u sterilisanu, tamnu flašu (najbolje od smeđeg stakla) sa stoper-čepom, odnosno kapaljkom. Tink­ture treba čuvati na tamnom mestu.
Većina biljnih tinktura uzima se u količinama od 2 do 5 mililitara u čaši tople vode, tri puta dnevno posle obroka. Nakon jednog do dva meseca uzimanja tinkture trebalo bi napraviti pauzu od nekoliko nedelja.
„Premda postoje opšta pravila o izradi i primeni tinktura, svakako se najpre treba savetovati sa stručnjacima jer upotreba tinktura zapravo je vrlo individualna – zavisi od zdravstvenog stanja osobe, ali i od samih biljaka.

Treba tačno proceniti šta i na koji način nekome odgovara, uzimajući u obzir međudelovanje s drugim lekovima i preparatima koje osoba eventualno koristi. Preporuka stručnjaka važna je i kada kupujete gotove tinkture, pri čemu treba pomno proveriti kvalitet i sigurnost proizvoda”, ističe Meknalti koji je i praktičar kineske tradicionalne medicine, s bogatim iskustvom u integrativnim metodama lečenja.
On za zimu preporučuje određene biljne tinkture koje podržavaju imuni sistem i podižu energiju.

Energija iz sibirskog žen šena

„Ukoliko se osećate potrošeno, preopterećeno, tromo – ovo je prava biljka za vas. Sibirski žen šen sadrži eleuterozide, aktivne sastojke koji povećavaju otpornost organizma na svakodnevne stresore. Idealan je u slučajevima umora, niske energije, slabog apetita i blage depresije”, kaže fitoterapeut, dodajući da je tinktura od sibirskog žen šena pogodna i za dugotrajniju upotrebu. Preporučena dnevna doza je od 60 do 100 kapi, tri puta na dan. Započnite s manjim dozama i postepeno ih povećavajte tokom sledećih nekoliko nedelja.

Izvor: Sensa