U prehrambenu vrednost jajeta ne smemo da sumnjamo nikada! Ubacivanje jajeta u svakodnevnu ishranu će poboljšati zdravlje štitnežlezde kod svih!

Štitna žlezda je odgovrna za stanje nervnog sistema, psihe, kardiovaskularnih sistema, gastrointestinalnog trakta, reproduktivnih organa i mišićno-skeletnog sistema. Ako štitna žlezda ne radi, nastaju ozbiljni zdavstveniproblemi. Od ove bolesti, najčešće pate upravo žene u četrdesetim godinama!

Dva glavna hormona štitnjače, trijodtironin (T3) i tiroksin (T4) su sastavljeni od tirozina i joda. T3 je biološki aktivan hormon, dok T4 ostaje neaktivan dok se ne pretvori u T3. Štitna žlezda takođe proizvodi još jedan hormon, kalcitonin, koji održava hormalne nivoe kalcijuma, aktivira metabolizam minerala, čuva integritet koštanog tkiva i ubrzava njegovu regenaraciju.

Rani simptomi štitne žlezde su gotovo neprimetni, pa je dijagnoza u prvoj fazi nemoguća. Stoga je važno da vodite računa o ishrani i tako sprečite bolesti štitne žlezde.

Prednosti žumanca za štitnu žlezdu

Žumance će telu obezbediti:

Tirozin - To je aminokiselina koja se apsorbuje iz proteinske hrane i proizvodi se u telu iz druge aminokiseline, fenilalanina. Tirozin - formula dobrog raspoloženja, eliminiše anksioznost i strah, pomaže u borbi protiv stresa. Dva kokošija jajeta sadrže 0,5 g tirozina i 0,7 g fenilalanina.

Jod - Nedostatak joda je glavni uzrok poremećaj razvoja mozga kod dece. Svako od nas mora da ima dovoljne količine joda kako bi štitna žlezda proizvela hormone. Jedno žumance obezbediće telu 12mcg joda.

Selenijum

Oko 90% hormona koje izlučuje štitna žlezda sastoji se od T4, koji se pretvara u aktivni hormon T3. To je zbog selen-zavisnih enzima. U ovom slučaju, selen može aktivirati hormon u T3 i inaktivirati ga ponovo u T4.

Zato je selen toliko važan za regulaciju tiroidnih hormona. Jedno jaje obezbediće vašem telu 16 mg selena, što je 29% preporučenog dnevnog unosa.

Kao što znate, stres uništava štitnu žlezdu. Tretman sa kokošjim jajima je neobičan, ali efikasan način za prevazilaženje bolesti. Takođe, budite svesni toga da je ovaj organ u složenoj vezi sa drugim žlezdama i biohemijskim procesima. Neravnoteža u bilo kom delu sistema može da utiče na ceo sistem.

Ako štitna žlezda ne radi kako treba, obavezno se konsultujte sa lekarom, pre nego počnete lečenje na svoju ruku!

Izvor: Stil