Dijabetes tipa 2 je ozbiljno oboljenje koje loše utiče na zdravlje mnogih organa u telu, kao i na mentalno zdravlje, pa osobe koje su podložne ovom oboljenju često imaju veći rizik od depresije i anksioznosti, piše Lovesensa.

Kao kod mnogih zdravstvenih stanja i u prevenciji i lečenju dijabetesa najvažnije je promeniti režim ishrane.

Kanadski doktor i istraživač Dejvid Jenikins istakao je da u prevenciji oboljenja i u procesu mršavljenja pomaže ishrana sa niskim glikemijskimindeksom.

Što je hrana više prerađena i kuvana, glikemijski indeks postaje veći, pa se najčešće preporučuje konzumiranje svežihnamirnica.

Jelovnik sa niskim glikemsijkim indeksom pomaže da smršamo, reguliše nivošećera u krvi, smanjuje rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2.

Hrana koja ima nizak glikemijski indeks su:

ovsena kaša

integralni hleb

povrće (najviše brokoli, karfiol, celer i šargarepa)

voće (breskva, šljiva, jabuka, jagoda)

žitarice (ječam, kinoa, kuskus)

mlečni proizvodi (sir, sojino mleko, jogurt).

Takođe, preporučuje se da smanjite namirnice koje sadrže ugljenehidrate, a povećate proteine. Na ovaj način uspećete da regulišete nivo glukoze u krvi i oslobodite se masnih naslaga.

Izvor: Lovesensa