Nutricionisti ističu da je doručak najvažniji obrok u danu, a da su dijete iz kojih je isključen doručak vrlo štetne po zdravlje celog organizma, piše Lovesensa.

Svi koji žele da smršaju treba redovno da doručkuju. Izostanak doručka samo će pojačati apetit u toku dana i negativno će uticati na ceo postupak mršavljenja. Kako biste bili siti, zdravi i lepo smršali, preporučuje se da doručujete sledećih 5 jela:

1. Jaja

Jaja su bogata proteinima i selenom. Pomažu da duže budemo siti i smanjuju apetit. Bez obzira da li se odlučite za omlet sa povrćem, poširana ili kuvana jaja, dobićete ukusan i zdrav doručak. Ako ste na dijeti, ograničite broj jaja, jedite ih bez hleba, a najmanje kalorija imaju kuvana jaja.

2. Banane

Bogate su vlaknima, hranljive su i smanjuju apetit u toku dana. Iako su slatke, banane sadrže rezistentni skrob koji nije rizičan u procesu mršavljenja. Banane možete da stavite u ovsene pahuljice ili u smuti.

3. Kafa

Kafa uz doručak pokazala se kao izvanredna stvar tokom dijete. Istraživnja pokazuju da jedna šoljica kafe dnevno pomaže da skinemo masne naslage. Kafa pomaže u procesu mršavljenja jer ubrzava metabolizam, a prema nedavnim istraživanjima, pozitivno utiče i na smeđe masnoće u telu koje su zadužene za sagorevanje kalorija. Ipak, preterivanje sa kafom može uzrokovati opasne zdravstvene probleme. Zato se preporučuje da dnevno popijete šoljicu crne kafe bez šećera.

4. Ovsene pahuljice

Niskokalorične su, sadrže vlakna i proteine, kao i beta-glukan koji obara šećer u krvi i reguliše apetit. Pomešajte ih sa mlekom, voće, cimetom ili kakao prahom i dobićete odličnu kašu za doručak koja će vas brzo zasititi.

5. Smuti sa bobičastim voćem

Smuti se pokazao kao odličan izbor za doručak tokom dijete, ali samo ako napravite pravu kombinaciju namirnica. Najbolji spoj je da u jednom smutiju imate voće, povrće, orašaste plodove i semenke. Ako želite da izgubite kilograme, neka glavna zvezda vašeg smutija bude bobičasto voće. Ova vrsta voća vrlo je hranljiva, bogata vitaminima, niskokalorična i pomaže da lakše sagorite kalorije.

Izvor: Lovesensa