Upala se javlja kada se telo bori sa stvarima koje mu nanose štetu, poput infekcija, povreda ili toksina, piše Lovesensa.

Kada nešto ošteti ćelije, telo oslobađa hemikalije koje pokreću imuni sistem. Odnosno, oslobađaju se antitela, proteini i pojačava se dotok krvi do oštećenog dela organizma. Ceo proces traje po nekoliko sati ili dana ukoliko je u pitanju akutnaupala.

Hronične upale nastaju kada je telo u stalnoj pripravnosti i konstantno se bori protiv negativnih efekata u organizmu. Hronična upala vremenom može negativno uticati na tkiva i organe, i izazvati niz različitih oboljenja.

Kod akutnih upala uglavnom se javljaju simptomi poput bola, crvenila ili otoka. Simptomi koji ukazuju na hroničneupale su mučnina, groznica, osip, bol u stomaku, bol u grudima i pojava osipa ili krasti u ustima.

Hronične upale uzrokuju netretirane akutne upale, automiune bolesti ili dugotrajna izloženost iritirajućim faktorima (industrijske hemikalije, zagađen vazduh). Takođe, hronične upale mogu uzrokovati i loše životne navike poput pušenja, gojaznosti, alkohola i hroničnog stresa.

Upale mogu da izazovu razna oboljenja poput kardiovaskularnih bolesti, reumatodnog artritisa, karcinoma, dijabetesa tipa 2, gojaznosti, astme i neurodegenerativnih poremećaja (Alchajmerova bolest).

Upale se leče isključivo terapijama koje prepiše stručno lice, a u službi prevencije možete koristiti razne namirnice koje štite telo od hroničnih i akutnih upala u organizmu.

Istraživanja su pokazala da sledeće namirnice sprečavaju upale u telu: maslinovo ulje, zeleno povrće, paradajz, masnija riba (losos, sardine, skuša), orašasti plodovi, voće (trešnje, borovnice, pomorandže).

Hrana koja je rizična po zdravlje i može biti okidač za upale: rafinisani ugljeni hidrati (beli hleb, peciva), pržena hrana (pomfrit), crveno meso i prerađeno meso.

Izvor: Lovesensa