Tegobe u želucu ometaju nas u svakodnevnom funkcionisanju i mogu uzrokovati razne zdravstvene probleme, ali u prirodi se krije univerzalni lek koji obnavlja sluznicu želuca i vraća prijatan osećaj u stomaku, piše Lovesensa.

Helikobakterija je vrsta bakterije koja izaziva hronični gastritis i čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Istraživanja pokazuju da 90 odsto ljudi sa čirom na želucu ima pozitivan nalaz na heliko bakteriju.

Ova vrsta bakterije najčešće se javlja kao posledica nedovoljne higijene ruku, a može se preneti i preko hrane, pića, pribora za jelo i pljuvačke. Pacijenti koji pate od heliko bakterije najčešće nemaju jasne simptome ili simptome prepisuju drugim ili prolaznim tegobama. Simptomi su mučnina, nadimanje, povraćanje, podrigivanje i gorušica, osećaj "praznog želuca" između obroka, povraćanje ili nagon ka povraćanju, bolovi u stomaku i neprijatan zadah.

Heliko bakterija se najčešće leči agresivnom terapijom antibioticima, ali postoji i prirodni način za lečenje i prevenciju, kao i ublažavanje simptoma.

Čuvarkuća je izdržljiva biljka iz grupe sukulenti koja je često viđen ukras u mnogim domovima, dvorištima i terasama. Vrlo je izdržljiva i ne zahteva puno nege, pa može opstati napolju i tokom zime. Osim što je dekorativna, ova biljka je neverovatan prirodnilek za mnoge tegobe, a pokazala se odlično i u lečenju helikobakterije, gastritisa i čira na želucu.

Predstavljamo vam dva recepta za prirodni lek od čuvarkuće:

Čaj od čuvarkuće protiv heliko bakterije

Uberite 10 g listova čuvarkuće (oko 3, 4 lista) i stavite u 250 ml vode. Zagrejte do ključanja, a zatim procedite i popijte na prazan stomak. Čaj se pije 21 dan ujutru na prazan želudac i ima vrlo prijatan i blag ukus.

Med sa čuvarkućom

U blenderu sameljite 300 g listova čuvarkuće i pomešajte sa 3 kašike meda. Smesu stavite u teglicu i uzimajte svakog jutra. Ovaj lek treba tri puta da napravite kako bi rezultati bili efikasni.

Terapiju sa čuvarkućom možete iznova ponoviti, ali se pre upotrebe konsultujte sa stručnjakom.

Izvor: Lovesensa