Imunitet je živi sistem osetljiv na spoljašnje faktore. Njegov rad odražava vaše navike (pušenje, osetljivost, fizička aktivnost) i ishranu. Postoje namirnice koje pomažu imunološkom sistemu da efikasno deluje i imaju svoje antivirusno dejstvo. Danas su potrebni u ishrani, kao nikada ranije, piše Lovesensa.

A postoje i one namirnice koje blokiraju rad imunogsistema. Izbacivanje ovih namirnica iz ishrane ili njihovo smanjenje imaće pozitivan efekat po vaš imunitet.

Evo kojih 5 namirnica negativno utiče na vaš imuni sistem:

So

So zamenite drugim prirodnim začinima.

Višak soli u ishrani slabi imuni sistem. To su pre 5 dana objavili naučnici sa Univerziteta u Bonu. Otkrili su da miševi koji su hranjeni previše slanom hranom, čepće pate od ozbiljnih bakterijskih infekcija.

Naučnici su teoriju testirali i na ljudima. Ispitanici su jeli 6 grama soli dnevno više nego što preporučuje SZO (do 5 grama). Krvni test dobrovoljaca pokazao je izražen imunodeficijent.

Zanimljivo je da je takva količina soli (dodatnih 6 grama) sadržana u samo dve porcije "brze hrane", pa brzoj hrani treba čvrsto reći "NE".

Šećer

Višak šećera negativno utiče na imuni sistem, jer šećer šteti na dva načina.

Prvo, "hrani" patogene bakterije koje rastu i množe se, stvarajući na taj način preveliki teret imunološkog sistema i odvlačeći ga od spoljnih pretnji. I drugo, šećerni glikat, "zbližava" imune ćelije. Njihovom imobilizacijom slatkiši uskraćuju imunološku odbranu tela.

PageBreak

Ovih 5 namirnica treba izbegavati u pandemiji korona virusa: evo koja hrana razara imunitet, a često je jedemo
Foto: Shutterstock ovih-5-namirnica-treba-izbegavati-u-pandemiji-korona-virusa-evo-koja-hrana-razara-imunitet-a-cesto-je-jedemo2

Masna hrana

Previše masna hrana (pržena ili sa viškom životinjskih masti) je teška hrana za telo. Digestivni sistem troši mnogo više energije na svoju asimilaciju, nego na asimilaciju "lake" hrane.

Prema dijetičaru Sergeju Oblažku, to takođe negativno utiče na imunitet. Telo je prinuđeno da se nosi sa posledicama prejedanja i jedenja tako teške hrane, uzimajući resurse iz imunog sistema.

Crveno meso

Crveno meso zamenite belim!

Nutricionista Margarita Koroleva napominje da za jak imunitet organizmu trebaju proteini. Međutim, treba ga dobiti od belog mesa ili iz namirnica biljnog porekla.

Crveno meso doprinosi razvoju upalnih procesa u crevima. A svaka upala ometa imune ćelije da se brane od spoljašnjih pretnji. Belo meso (piletina, ćuretina, riba) bogato je proteinima i ne izaziva upalne procese.

Konzervirana hrana

Konzervirana hrana je siromašna hranljivim sastojcima!

Konzervirano meso i riba su prerađena hrana na visokim temperaturama u kojoj su uništene hranjivi sastojci. Takođe, sadrže puno soli i zasićenih masti. Instant čorbe, brze paste i konzervirana riba negativno utiču na imunološki sistem. Umesto konzervirane hrane, jedite svežu ili smrznutu.

Izvor: Lovesensa