Vitamin D je neophodan za pravilno funkcionisanje imunološkogsistema, što je prva odbrana tela protiv infekcije i bolesti.

Ovaj vitamin igra kritičnu ulogu u promociji imunog odgovora. Ima i antiupalna i imunoregulatorna svojstva i presudan je za aktiviranje odbrambenihsistema.

Poznato je da vitamin D pojačava funkciju imunihćelija, uključujući T-ćelije i makrofage, koji štite vaše telo od patogena.

U stvari, vitamin je toliko važan za imunološku funkciju da je nizak nivo vitamina D povezan sa povećanom osetljivošću na infekcije, bolesti i poremećaje povezane sa imunološkim sistemima.

Na primer, nizak nivo vitamina D povezan je sa povećanim rizikom od respiratornih bolesti, uključujući tuberkulozu, astmu i hroničnu opstruktivnu plućnu bolest, kao i virusne i bakterijske respiratorne infekcije.

Odnosno, nedostatak vitamina D povezan je sa smanjenom funkcijom pluća, što može negativno uticati na sposobnost vašeg tela da se bori sa respiratorniminfekcijama.

Vitamin D je kritičan za imunološku funkciju. Manjak ovog hranjivog sastojka može ugroziti imuni odgovor i povećati rizik od infekcije i bolesti.

Može li uzimanje vitamina D zaštititi čoveka od virusa COVID-19?

Trenutno ne postoji lek za COVID-19.

Ipak, više studija pokazalo je da nedostatak vitamina D može da našteti imunološkoj funkciji i poveća rizik za razvoj respiratornih bolesti.

Pored toga, neke studije su pokazale da dodatni unos vitamina D može poboljšati imuni sistem i zaštititu od respiratornih infekcija u celini.

PageBreak

Da li vitamin D pomaže kod korona virusa: budite oprezni sa suplementima
Foto: Shutterstock da-li-vitamin-d-pomaze-kod-korona-virusa-budite-oprezni-sa-suplementima2

Nedavni pregled koji je obuhvatio 11 321 osoba iz 14 zemalja pokazao je da suplementacija vitaminom D smanjuje rizik od akutnihrespiratornihinfekcija, kako kod onih koji imaju nedostatak vitamina D, tako i kod osoba sa adekvatnim nivoom.

Sveukupno, studija je pokazala da suplementi vitamina D smanjuju rizik od razvoja najmanje jedne akutne respiratorne infekcije 12%.

Takođe, najnovija studija sprovedena na Triniti koledžu u Dablinu, Irska dokazala je da vitamin D smanjuje rizik od respiratornih infekcija, reguliše dejstvo antibiotika i pojačava imunitet u borbi protiv infekcija.

Vitamin D proizvodi se u koži izlaganjem organizma Suncu na samo 10 do 15 minuta dnevno. Tokom hladnog perioda otežano je uzimati vitamin D, a naročito tokom boravka u karantinu i smanjenju izloženosti sunčevim zracima.

Dobra vest je da se deficit može otkloniti adekvatnim unosom hrane i suplementacijom. Vitamin D se lako nalazi u namirnicama poput jaja, džigerice i masnih riba - poput lososa ili skuše - kao i obogaćene hrane poput žitarica i mlečnih proizvoda.

Napomena: Vitamin D uzimajte iz namirnica koje ga sadrže, a pre bilo kakve upotrebe suplemenata obavezno je da se konsultujete sa stručnjakom.

Dnevna doza vitamina D koja je potrebna organizmu je 5 mcg ili 600 IU za decu do 13 godine, odrasle do 70 godina, trudnice i dojilje. Dok je za osobe iznad 71 godinu, za osobe koje pate od osteoporoze i sa deficitom vitamina D potrebno 20 mcg ili 800 IU.

Prevelika doza vitamina D može oštetiti srce, uzrokovati bubrežni kamenac i ozbiljno narušiti zdravlje. Zato je važno da se pre uzimanja suplemenata obavezno konsultujete sa stručnjakom.

Izvor: Lovesensa