Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li vitamin D pomaže kod korona virusa: budite oprezni sa suplementima

Da li vitamin D može sprečiti i izlečiti korona virus?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Vitamin D je neophodan za pravilno funkcionisanje imunološkogsistema, što je prva odbrana tela protiv infekcije i bolesti.

Ovaj vitamin igra kritičnu ulogu u promociji imunog odgovora. Ima i antiupalna i imunoregulatorna svojstva i presudan je za aktiviranje odbrambenihsistema.

Poznato je da vitamin D pojačava funkciju imunihćelija, uključujući T-ćelije i makrofage, koji štite vaše telo od patogena.

Povezane vesti

U stvari, vitamin je toliko važan za imunološku funkciju da je nizak nivo vitamina D povezan sa povećanom osetljivošću na infekcije, bolesti i poremećaje povezane sa imunološkim sistemima.

Na primer, nizak nivo vitamina D povezan je sa povećanim rizikom od respiratornih bolesti, uključujući tuberkulozu, astmu i hroničnu opstruktivnu plućnu bolest, kao i virusne i bakterijske respiratorne infekcije.

Odnosno, nedostatak vitamina D povezan je sa smanjenom funkcijom pluća, što može negativno uticati na sposobnost vašeg tela da se bori sa respiratorniminfekcijama.

Vitamin D je kritičan za imunološku funkciju. Manjak ovog hranjivog sastojka može ugroziti imuni odgovor i povećati rizik od infekcije i bolesti.

Može li uzimanje vitamina D zaštititi čoveka od virusa COVID-19?

Trenutno ne postoji lek za COVID-19.

Ipak, više studija pokazalo je da nedostatak vitamina D može da našteti imunološkoj funkciji i poveća rizik za razvoj respiratornih bolesti.

Pored toga, neke studije su pokazale da dodatni unos vitamina D može poboljšati imuni sistem i zaštititu od respiratornih infekcija u celini.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj