Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se BOLEST razvija u telu: obratite pažnju na ovih 6 faza i simptoma

Proces svake bolesti započinje i napreduje u ovih 6 faza - evo koji su simptomi!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Umetnost razumevanjabolesti i njenih faza razvoja verovatno je prvi put na sveobuhvatan način objašnjena u ajurvedi. Kada bismo ove suptilne promene mogli da otkrijemo već u početku, mogli bismo i da sprečimo manifestovanje same bolesti

Patogeneza se u ajurvedi objašnjava u šest faza, koje se nazivaju shat kriya kala (šat krija kala) – šest faza manifestacije bolesti. Na početku svega mora postojati uzročni faktor. U ajurvedi se on zove nidana. Ovi faktori mogu biti različiti: nepravilan način života, ishrana, izlaganje alergenima poput prašine, mikroorganizmima poput bakterija, virusa, zatim povrede, itd.

Povezane vesti

Ovi faktori ometaju doševata, pita i kafa energije. Te energije moraju biti uravnotežene za održavanje zdravog stanja. Međutim, kontaminirane i neuravnotežene doše smeštaju se u oštećena, slaba ili osetljiva tkiva (dhatu, datu) i postavljaju platformu za početak bolesti.

Proces bolesti započinje i napreduje određenom hronologijom:

1.Konzumiranje ili izloženost uzročnim faktorima.
2.Oštećenje jedne ili više doša.
3.Širenje oštećene doše celim telom.
4.Lokalizovanje oštećene doše u slabim i osetljivim tkivima; dolazi do oštećenja tkiva.
5.Manifestacija bolesti.
6.Komplikacije.

Ovo nam daje saznanje da doše na početku nisu podvrgnute snažnom oštećenju i ne proizvode bolest preko noći. Potrebno je vreme da bi prošle kroz različite faze oštećenja i postepeno dovele do nastanka bolesti, ukoliko se oštećenje u početnim fazama ne dijagnostikuje ili se ne drži pod kontrolom.

Kada oštećenje postane ozbiljno, bolest se manifestuje potpuno vidljivim znacima i simptomima. Ukoliko se bolest ne leči ni u ovoj fazi, ispoljavaju se komplikacije.
Ove faze kroz koje oštećena doša postepeno dobija snagu i teži stvaranju bolesti, njeni znaci, simptomi i komplikacije nazivaju se Kriya Kala (krija kala, proces patogeneze). Ako se bolest dijagnostikuje i leči u ranijim fazama, može se zaustaviti napredovanje ka daljim fazama patogeneze.

Sushruta (Sušruta, otac indijske hirurgije) dao je detaljno objašnjenje krija kale i pomenuo šest faza oštećenja doša i formiranja bolesti: Sanchaya ili Chaya (sančaja, čaja) – faza nakupljanja doša na njihovim vlastitim lokacijama; Prakopa – faza pogoršanja ili pogoršanja doša (na sopstvenim lokacijama); Prasara – faza pretvaranja u tečnost i širenja doša (doše se prelivaju i šire se po telu); Sthana Samsraya (stana samšraja) – stadijum invazije tkiva i smeštanje doša u tkiva (Dhatus, datus), tzv. stadijum preliminarnih simptoma; Vyakti (vjakti) – faza manifestacije bolesti, Bheda (beda) – faza komplikacija.

Sančaja (prva faza)

Ovo je faza nakupljanja doša na njihovim lokacijama. Svaka doša ima svoju glavnu lokaciju i nekoliko pratećih mesta na kojima se nakuplja. To su kontrolne stanice te doše. Glavna mesta vata doše su: debelo crevo (to je pretežno mesto vate), karlica, kukovi, prepone, uši, koštano tkivo. Glavna mesta pite su: oblast oko pupka, želudac ili gornji deo creva, znoj, limfa, krvno tkivo, plazma, oči, koža.

Glavna mesta kafe su: grudni koš, grlo, glava, pankreas, želudac ili gornji deo digestivnog trakta, plazma, masno tkivo, nos, jezik.

Doše koje se povećavaju na njihovim lokacijama nazivaju se sančaja. Na primer, povećanje vate u debelom crevu, karlici, itd; porast pite u predelu pupka, krvnom tkivu, itd. Kafa se povećava u grudima, gornjem delu creva, limfnom tkivu, itd. Tada se organi nalaze u sančaji stadijumu ovih doša.

Simptomi za vata sančaji mogu biti tvrdoća ili krutost creva ili šupljih prostora trbuha i osećaj punoće u njima (hipoperistaltika creva).

Pita sančaji će se ogledati kroz žućkastu boju kože, a kafa sančaji kroz nisku temperaturu (hipotermija), osećaj težine u telu i lenjost. Ako je lekar dovoljno vešt da prepozna ove karakteristike i leči ih samo u ovoj fazi, oštećene doše će se primiriti i neće doći do prelaska u dalje faze. Ukratko, identifikacija sančaija se vrši samo posmatranjem simptoma oštećenja doša (dosha lakshana, doša lakšana) na najprostiji način i uočavanjem lagane nelagode koju pacijent oseća.

Prakopa (druga faza) predstavlja stepen pogoršanja doša na njihovim lokacijama. U ovoj fazi, doše se dalje oštećuju na svojim lokacijama, ali ne napuštaju svoja originalna mesta. Doše se u ovoj fazi pretvaraju u tečnost i imaju tendenciju da se prelivaju sa svojih mesta tako da zadiru u celo telo, prolazeći kroz organe i tkiva, prekoračujući prebivalište drugih doša. To se naziva vilayana rupa vriddhi (vilajana rupa vridi; povećanje doša ili širenje doša prelivanjem).

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj