Ren je nezasluženo marginalizovan na listama zdrave hrane koje se propagiraju kod nas, za razliku od, recimo Rusije, gde je ovaj ljuti koren neizostavan deo ishrane, upravo zbog svojih lekovitih svojstava.

Ren je oštrog i ljutogukusa i kada se upotrebljava dovoljne su male količine. Ponekad i ta mala količina ume da vam zapeče nos i oči i da stvori utisak da će vam se sinusi ponovo roditi nakon tog zalogaja.

Koliko je ren zdrav govori činjenica da sadrži pet puta više vitamina C od limuna i pomorandže, a jedine namirnice koje imaju viši sadržaj ovog vitamina su šipak i crna ribizla. Pored toga, ren je bogat belančevinama, ugljenim hidratima, mineralnim solima, betakarotenom, eteričnim uljima, gvožđem, cinkom, kalijumom, magnezijumom, kalcijumom, fosforom i fintocidima, koji predstavljaju prirodne antibiotike.

Ren funkcioniše tako što nadražuje sluzokožu želuca i na taj nači pojačava lučenje žučne kiseline i poboljšava odbrambene mehanizme organizma i njegovo opšte stanje.

Nastavak teksta pročitajte OVDE!