Jogurt je fermentisani mlečniproizvod u kojem uživaju ljudi širom sveta i naročito ga piju uz doručak, piše Lovesensa.

Istraživanja pokazuju da jogurt ima pozitivan efekat na zdravlje kostiju zbog visokog procenta kalcijuma i na probavu, ali pitanje je - da li jogurt može podstaći proces mršavljenja?

Mnoge dijete kao ključnu komponentu sadrže jogurt, a i često se u preporuci nutricionista jogurt ističe kao mlečnanamirnica koja pomaže da budete siti, a ne dobijate kilograme.

Jedan od režima ishrane sa jogurtom je popularna jogurt dijeta koju je promovisala glumia Jeannie Mai. Prema njenim tvrdnjama, ova uravnotežena dijeta može pomoći da izgubite 2 do 5 kg tokom 14 dana.

Ova dijeta podrazumeva da jogurt pijete dva puta u toku dana, a evo koje su instrukcije:

Doručak i ručak: 500 ml jogurta, 90 g žitarica od celog zrna i 1 porcija voća.

Večera: 170 g namirnice koja sadrži "mršave" proteine (piletina, riba), 350 g povrća i mala količina butera.

Užina: 170 g sirovog ili 78 g kuvanog povrća i 500 ml jogurta.

Ova dijeta podrazumeva da unesete 1 200 kalorija dnevno i preporučuje se da uz ovaj reim ishrane budete fizički aktivni oko 30 do 40 minuta dnevno.

Mnogi stručnjaci za ishranu ističu da je konzumiranje jogurta bez masti korisno tokom procesa mršavljenja. Ipak, u ovom slučaju mišljenja su oprečna. Pojedini dijetetski stručnjaci ističu da nizak nivo masti u jogurtu utiče na povećanje apetita.

Sprovedeno je istraživanje na dve grupe žena. U obe grupe bio je ograničen dnevni unos kalorija, a razlika je što je jedna grupa konzumirala jogurt sa niskim procentom masti i visokom procentom masti. Rezultati su pokazali da nema značajne razlike u grupama, već je za gubitak kilograma ključan bio ograničen unos masti i ugljenih hidrata.

Poznata nutriconiskinja Ana Luque ističe da je jogurt važan sastojak svake dijete i smatra da probiotici u jogurtu pomažu u suzbijanju gojaznosti, poboljšavaju probavu, regulišu želudačnu kiselinu, pomaže kod sindroma nervoznih creva, dijabetesa i usporenog metabolizma.

PageBreak

JOGURT DIJETA protiv masnih naslaga: ovaj napitak pomaže da smršamo samo ako se ovako koristi
Foto: Profimedia jogurt-dijeta-protiv-masnih-naslaga-ovaj-napitak-pomaze-da-smrsamo-samo-ako-se-ovako-koristi

Teorije o jogurtu i mršavljenju

1. Kalcijum

Jogurt se smatra odličnim izvorom kalcijuma, a samo 1 šolja obezbeđuje oko 23 procenata dnevne potrebe za ovim mineralom.

Kalcijum je ključan mineral za zdravlje kostiju, ali dokazano je i da pozitivno utiče na mršavljenje.

Istraživanja pokazuju da povišen nivo kalcijuma u krvi može smanjiti rast masnih ćelija. Takođe, naučna studija sprovedena na životinjama dokazuje da je kalcijum značajan za smanjenje telesne težine i mase.

Ipak, istraživanje sprovedeno na ljudima dokazuje da je uticaj kalcijuma na smanjenje težine vrlo mali i da se kalcijum ne može iskoristiti kao delotvorno sredstvo za mršavljenje.

2. Proteini

Dok kalcijum ima mali efekat na mršavljenje, sstudije pokazuju da su proteini iz jogurta znatno delotvorniji.

Ova vrsta proteina smanjuje apetit i reuliše hormone za glad, poboljšava metabolizam, čini da se duže osećamo siti i pomaže u izgradnji mišića.

Jedna šolja jogurta (oko 250 g) sadrži 8 g proteina, dok grčki jogurt sadrži čak 22 g proteina.

3. Probiotici

Jogurt je sjajan izvor probiotika i podstiče razvoj dobrih bakterija u crevima, što sjajno utiče na probavu.

Zbog toga se jogurt preporučuje u mnogim dijetama.

Zaključak je da ispijanje jogurta uz svakodnevnu ishranu neće smanjiti rizik od gojaznosti, ali stručnjaci ističu da ukoliko zamenite nezdrave i visokokalorične namirnice u ishrani sa jogurtom, svakako ćete uspti da izgubite kilograme. U tome se krije magično dejstvo jogurta za skidanje masnih naslaga.

Jogurt je ukusna i zasitna namirnica, pa je zato pravi izbor zamene za brzu hranu, slatkiše, zasićene masti i šećere. Ako ovakve namirnice zamenite šoljom jogurta, gubitak kilograma je siguran.

Zdravi načini da iskoristite jogurt u ishrani:

  • Sipajte u jogurt bobičasto voće, orašaste plodove i semenke.
  • Dodajte jogurt u smutije.
  • Koristite jogurt u ovsenim kašama umesto punomasnog mleka.
  • Koristite ga kao dresing u salatama umesto pavlake ili majoneza.
  • Umesto butera, u kuvana jela ubacite malo jogurta.

Izvor: Lovesensa