Vežbe disanja veoma su korisne za pluća. Praktikujte puno joga disanje kako biste proširili pluća učeći da u najvećoj meri proširite i koristite pokrete rebara i dijafragme. Meridijansko disanje toniraće vam pluća i iz­graditi samopouzdanje.

• Praktikujte neki oblik vežbanja koji koristi svesno disanje, kao što su joga, čigong ili taiči.

• Počnite da svirate neki duvački instrument, didžeridu, da pojete ili da pevate.

Više volite sebe, izbegavajte pušenje. Razmotrite svoju naviku pu­šenja, ali bez teških emocija.

• Disanje za preporod moćna je tehnika svesnog disanja koja dovodi nesvesno suzbijena osećanja i uverenja u svest. Ra­deći s terapeutom, naučićete da dišete tako da integrišete i iscelite nerazrešene probleme, što vam donosi radost, živost, slobodu i majstorstvo.

Jedite za svoja pluća. Posebno izbacite prerađenu hranu i pređite na organsku kako biste smanjili unos konzervansa i aditiva koji se dovode u vezu sa astmom, rakom pluća i hroničnom opstruktivnom bolešću pluća. Ako ne možete u potpunosti da pređete na organsku hranu, posebno izbegavajte sve sa ovim aditivima. Obogatite ishranu antioksidansima i usvojte antiupalnu ishranu.


• Svakodnevno konzumiranje kefira dokazano smanjuje aler­gije i astmatičari mogu imati dosta koristi od njega.

• Izbacite iz ishrane namirnice koje podstiču proizvodnju sluzi, uključujući mlečne proizvode (osim jogurta i kefira), prerađe­ni šećer, pšenicu, dubokoprženu hranu, kukuruz, soju, banane, jaja, crveno meso, alkohol i kofein. Ako želite da znate šta utiče na vas, izbacite sve nabrojane namirnice na barem jednu do dve nede­lje, i onda ih uvodite jednu po jednu, s novom na svakih nekoliko dana, pažljivo vodeći računa o bilo kakvom pogoršanju simpto­ma.

• Čist vazduh je od ključne važnosti za zdravlje. Nažalost, u današnjem svetu mnogim ljudima nije pristupačan. Ponekad smo u stanju da smanjimo sopstveni doprinos zagađenju vazduha i kampanje za čist vazduh zaslužuju podršku i mogu da promene situaciju. Takođe je moguće poboljšati kvalitet vazduha u domu. To rade negativni joni (oni su zaslužni za svežinu planinskog ili morskog vazduha).

PageBreak

15 holističkih saveta za zdravlje PLUĆA: prirodni lekovi i jednostavne navike
Foto: Shutterstock 15-holistickih-saveta-za-zdravlje-pluca-prirodni-lekovi-i-jednostavne-navike1

Pevanjem do zdravlja. Priključite se nekom horu i zabavljajte se pevajući - to je odlična vežba za pluća a i pomoći će vam da upoznate nove ljude i steknete prijatelje. U mnogim mestima sada postoje razne pevačke grupe, obično otvorene za sve, ne samo za one s „dobrim” glasovima. Kao što kaže izreka iz Zimbabvea: „Ako možeš da hodaš, možeš i da igraš; ako možeš da pričaš, možeš i da pevaš!” Dokazano je da horovi unapređuju živote pojedinaca i živote čitave zajednice.

Tugujte za svojim gubicima. U kineskoj medicini pluća se do­vode u vezu s tugom. Tugu osećamo kada izgubimo nešto što smatramo dragocenim. Kada izgubimo voljenu osobu, pri­rodno je da smo tužni. Uz tugu možemo osećati još svašta: ledenu hladnoću, očaj, beznadežnost, nevericu, bes. Moramo da plačemo kad tugujemo, da speremo gubitak sa sebe. Ako suzbijamo tugu, nikada je nećemo prebroditi. Ako dozvoli­mo sebi da budemo tužni, to će nas osloboditi bolnih oseća­nja koja prate tugu.

• Moć molitve. Pluća su put kojim se povezujemo s božanskim. Vreme pluća je, prema kineskoj medicini, između tri i pet sati ujutru. Mnoge istočne i zapadne tradicije smatraju ovo naj­boljim periodom za molitvu - za razgovor s božanskim. Kada imamo vezu s božanskim, životi nam dobijaju dublje značenje. Bez nje, mnogi se muče da pronađu suštinu života. Neki ljudi se identifikuju kao ateisti ili su neodlučni, ali ipak čvrsto veruju u dobrotu ljudske vrste ili u urođenu dobro­tu sveta. To uverenje ukazuje na misteriju koju neki nazivaju Bogom. Bilo da su vernici, neodlučni ili ateisti, ljudska bića moraju da posvećuju vreme tihoj i spokojnoj kontemplaciji.

• Naučnik na polju sna i spavanja Tomas Ver otkrio je da lju­di, ako žive bez veštačkog svetla posle zalaska sunca, ubrzo počnu da spavaju veoma duboko i slatko, i to u dva dela po­deljena periodom „tihe, neuznemirene budnosti” oko 2.00- 4.00. Pretpostavka je da je ovo verovatno najprirodniji ritam ljudskog spavanja.


Smanjivanje doprinosa zagađenju korak je da se pomogne svetu i svim njegovim stanovnicima, kao i korak ka životu u pravoj razmeri, u boljem integritetu. To bi moglo podrazume­vati smanjeno korišćenje fosilnih goriva (da manje vozite i da ređe letite, da delite kola, da se vozite gradskim prevozom), i da pazite šta koristite: mnogi proizvodi u domaćinstvu (za čišćenje, farbe i lakovi, proizvodi za ličnu higijenu i drugi) sadrže toksine koji doprinose zagađenju.

• Razmislite o uzimanju suplemenata vitamina A i D3, i mine­rale magnezijum, cink i selen, koji su neophodni za dobro funkcionisanje pluća. Ako imate bilo kakve sumnje oko suplemenata, konsultujte se s kvalifikovanim zdravstvenim radnikom.

Izvor: Nova svest

Pip Valer; odlomak iz knjige „Holistički pristup životu“