Veliki broj žena susreo se sa određenim smetnjama ili poremećajima koji su povezani sa menstrualnim ciklusom, a na tom spisku mogućih problema je i oligomenoreja. Kako nam je za portal Zadovoljna.rs objasnila ginekološkinja Jasenka Grujić, radi se o stanju koje karakterizuje retke menstruacije.

Oligomenoreja se javlja kod žena reproduktivnom dobu.

Manja odstupanja u razmaku među menstruacijama su normalna (menstrualna krvarenja uobičajeno nastupaju u razmacima od 21 do 35 dana), ali ako su razmaci duži od 35 dana, može se postaviti dijagnoza oligomenoreje, kaže doktorica Grujić.

Kada su u pitanju uzrocioligomenoreje, oni mogu biti razni.

Jedan je od češćih uzroka poremećaj ishrane, bilo da se radi o anoreksiji, tj. stanju koje karakteriše odbijanje uzimanja hrane sa premalom telesnom masom, ili bulimiji, stanju koje karakteriše prejedanje uz namerno povraćanje. Oba stanja imaju psihološku pozadinu.

Zbog hormona koji se stvaraju u masnome tkivu, žene sa preterano velikom ili suviše malom telesnom masom mogu imati oligomenoreju.

Nadalje oligomenoreja je povezana i s bolestima poput dijabetesa tj. stanja poremećenoga metabolizma glukoze i periferne rezistencije na insulin. Takvi poremećaji viđaju se i u stanjima sa povišenom nivoommuških hormona poput sindroma policističnih jajnika.

Uz bolesti štitne žlezde često se viđa oligomenoreja.

Oligomenoreja se redovno javlja i u žena sa povišenom nivoom hormona hipofize prolaktina (hiperprolaktinemija). U adolescentica i u predmenopauzalnih žena viđa se oligomenoreja zbog neredovnih/retkih ovulacija. Oligomenoreju viđamo i kod žena koje se intenzivno bave sportom, objašnjava ginekolog.

Uspešnost lečenja zavisi od uzroka oligomenoreje tj. lečenja tog uzroka.

LEČENJE OLIGOMENOREJE

Ginekolozi dijagnozu oligomenoreje postavljaju nakon temeljnog razgovora sa pacijenticom, ultrazvučnim pregledom jajnika i hormonalnim i drugim laboratorijskim analizama.

PageBreak

Šta je oligomenoreja i koji su simptomi: ginekološki poremećaj koji žene ne treba da ignorišu
Foto: Shutterstock sta-je-oligomenoreja-i-koji-su-simptomi-ginekoloski-poremecaj-koji-zene-ne-treba-da-ignorisu3

Lečenje, odnosno trajajnost ovog stanja zavisi od primarnog uzroka.

Uz neke bolesti oligomenoreja može biti trajno stanje, na primer kod žena sa teškim oblicima dijabetesa, ali i u njih, uz dobro regulisanu bolest, menstruacije postanu redovnije. Dakle uspešnost lečenja ovisi od uzroka oligomenoreje tj. lečenju tog uzroka.

Ukoliko ginekološkim pregledom ustanovimo promene (naročito sluznice u unutrašnjosti maternice), provodimo lečenje onim hormonom koji nedostaje, a to je progesteron.

Govoreći o uticaju ovog stanja na plodnostžene, doktorica je rekla da se ženi koja ne može zatrudneti, a pokaže se da je uzrok nemogućnosti neplodnosti izostanak ovulacije, daju lekovi koji mogu inducirati, odnosno podstaknuti ovulaciju.

Ginekološkinja je naglasila i da oligomenoreja najčešće nije ozbiljan poremećaj, kao i da se vrlo uspešno leči.

Oligomenoreja međutim može biti simptom raznih drugih bolesti i stanja koja oligomenoreju i uzrokuju pa ta stanja treba primarno lečiti.

Kod žena koje imaju manje od 4 menstruacije godišnje mora se pristupiti lečenju zbog rizika nastanka patoloških odebljanja sluznice u materici (endometrija) i zloćudne bolesti endometrija, objasnila je Grujić.

Naime kod žena sa oligomenorejom ovulacija je moguća, ali je ženi vrlo teško odrediti kada do nje dolazi pa kod njih tzv. prirodne metode zaštite koje uključuju određivanje plodnih dana, nisu pouzdane, objasnila je doktorka.

Izvor: Zadovoljna