Svaki proces mršavljenja podrazumeva preduzimanje određene strategije. Sigurno ste, ako ste pokušali da se oslobodite kilograma, pronašli razne dijete i režime ishrane, a mnogi od njih su neproveeni, iscrpljujući , rigorozni i mogu se negativno odraziti na zdravlje organizma.

Istina je da svaki organizam ima različiti metabolizam, odnos hormona, nivoa šećera u krvi i proces varenja, ali jedno je sigurno - svakodnevnim uvođenjem malih zdravih navika, uspešno možete skinuti masnenaslage, a možda se čak rešiti i rizičnih unutrašnjih (visceralnih) manoća.

Evo kojih 25 malih zdravih pravila mogu podstaći proces mršavljenja:

1. Započnite jutro sa dve čaše vode, a možete u vodu iscediti i nekoliko kapi limuna (izbegavajte limunov sok ako imate osetljiv želudac). Ajurveda često preporučuje i ispijanje mlake vode. Ritual jutarnjeg ispijanja vod epomoći će da hidrirate telo nakon spavanja i regulisaće apetit pre doručka.

2. Doručkujte najviše 20 minuta nakon buđenja. Predlog za dzrav doručak su kuvana jaja i žitarice od celog zrna.

3. Pokušajte da ne pijete vodu odmah nakon jela, jer na taj način možete usporiti proces varenja.

4. Zaboravite na kasne obroke. Idealno vreme za večeru je 3 do 4 sata pre spavanja.

6. Pažljivo i dobro žvaćite hranu. što je hrana bolje sažvakana, telo će bolje apsorbovati namirnice.

7. Ne zaboravite da osećaj sitosti ne dolazi odmah. Mozgu je potrebno oko 20 minuta da u potpunosti osvesti osećaj sitosti.

8. Stavite čašu vode na radni sto, neka vam bude uvek pred očima. Idealno bi bilo da svakog dana popijete oko 2 do 2,5 litra vode.

9. Orašasti plodovi su idealna užina i odlična zamena za slatkiše i nezdrave grickalice. Puni su proteina i zdravih amsnoća, pa će brzo doneti osećaj sitosti.

10. Mnogi nutricionisti izbacuju krompir iz jelovnika, ali ova namirnica može biti jako korisna u procesu mršavljenja. Krompir daje duži osećaj sitosti, a najbolje je da ga jedete u kuvanoj formi.

11. Beli hleb zamenite integralnim ili ražanim hlebom. Pokušajte da izbacite hleb iz obroka kada je to moguće

12. Izbegnite dodavanje šećera u tople napitke poput kafe i čaja. To su dodatne kalorije kojih se lako možete odreći.

PageBreak

25 malih zlatnih pravila za uspešno mršavljenje: evo šta treba da uradite ujutru, a šta pred spavanje
Foto: Shutterstock 25-malih-zlatnih-pravila-za-uspesno-mrsavljenje-evo-sta-treba-da-uradite-ujutru-a-sta-pred-spavanje2

13. Jedan od najboljih napitaka za mršavljenje je zeleni čaj, ali dozirajte 2 šolje dnevno.

14. Brzo hodanje ili šetnja je idealna vežba za sve, a 30 minuta dnevno besprekidne šetnje pomoći će da brže sagorite kalorije.

15. Pazite na svoje držanje dok jedete. Ako su vam leđa savijena ili jedete sa nogom podignutom uz stomak, hrana će sporije putovati do jednjaka i usporiće se proces varenja.

16. Izbegavajte kupovne sokove koje sadrže puno šećera.

17. Boja hrane dosta govori o kalorijama. Na primer, belu i žutu hranu treba više izbegavati (hleb, testenine, puter, margarin), a najviđše se preporučuje hrana zelene boje koja sadrži najmanje kalorija.

18. Konzumirajte više hrane koja je bogata probioticima, kao što su jogurt i kefir.

19. Ustanite od stola kada osetite da vam je stomak 80 % pun. Zlatno pravilo!

20. Studije pokazuju da osobe koje spavaju manje od 7 sati dnevno imaju znatno veći apetit od posoba koje imaju kvalitetan san.

21. Vođenje ljubavi je još jedna tajna mršavljenja. Neka ispitivanja pokazuju da orgazam može sagoreti do 500 kalorija.

22. Vodite dnevnik mršavljenja. To ne podrazumeva da treba da se opteretite svojim merama i kilažom, već predstavlja način motivacije koji pomaže da lakše dođete do željenog cilja.

23. Kuvajte. U restporanskoj i kupovnoj hrani čćesto ima skrivenih šećera, masti, ulja, soli. Kada pripremate obrok za sebe, tačno znate šta sačinjava vaš obrok.

24. Smanjite upotrebu konzervisane, fermentisane i fabrički prerađene hrane, naročito mesa.

25. Kada ste u iskušenju da pojedete nešto nezdravo, zapitajte se: "Da li je ovaj hamburger/krofna ili pomfrit vredniji od mog zdravlja i zadovoljstva?"

Izvor: Lovesensa