Šta je ureaplazma, koji su simptomi, uzroci i kako se leči?

Učestalost infekcije ureaplazmom je u stalnom porastu. Infekcija se može dokazati i kod devojaka koje nisu imale odnose, dok se kod seksualno aktivnih žena infekcija ureaplazmom može dokazati u čak 75% slučajeva.

Pročitajte još:

Koje emocije dovode do raka jajnika i materice i kako holistička ginekologija može da pomogne

Šta je oligomenoreja i koji su simptomi: ginekološki poremećaj koji žene ne treba da ignorišu

OVA ISHRANA PROGRAMIRA TELO DA UNIŠTI LOŠE ĆELIJE, TOKSINE I MASNE NASLAGE: Autofagija smanjuje rizik od mnogih bolesti

Dijagnoza

Infekcija ureaplasma urealyticum prolazi najčešće slikom uretritisa. Ukoliko se radi o asimptomatskim infekcijama, kod kojih je neznatno pojačan vaginalni sekret, ureaplazma se najčešće dokazuje iz brisa vagine, dok se retko nalazi u brisu grlića materice ili uretre. Suprotno gotovo saprofitnom ponašanju u vagini i delimično grliću materice, naseljavanje same materične šupljine, jajovoda, odnosno širenje infekcije u malu karlicu oslikava puni patogeni značaj.

Simptomi

Simptomi koji se pri tome javljaju su nespecifični, a obuhvataju bolove ili napetost u donjem delu stomaka, pojačani vaginalni sekret, bol prlikom polnog odnosa i sl. Mogu se javiti mučnina i povraćanje, povišena telesna temperatura, nepravilna krvarenja, kao i smetnje prilikom mokrenja (pečenje i učestalo mokrenje). Izgleda da je kod žena patogenija Mycoplasma hominis, dok kod muškaraca više problema izaziva Ureaplasma urealyticum. Kod muškaraca se simptomi javljaju ubrzo nakon infekcije - pojačan nagomilani sekret žućkaste boje, odnosno serozna i sluzava sekrecija iz uretre, gnojni iscedak iz penisa i crvenilo.

Lečenje

Lekar pripisuje lekove, najčešće antibiotike. Dok se terapija ne završi, potrebna je apstinencija od seksualnih odnosa, inače postoji rizik od reinfekcije Za seksualno aktivnu osobu ne postoji apsolutno siguran način kako da izbegne ovu vrstu polno prenosive bolesti. Sve što narušava pH vagine i bakterijsku ravnotežu vagine može dovesti do infekcije. Izbegavajte hemijske iritanse, jaku kozmetiku koja može narušiti ph vrednost, tampone, često menjajte uloške...

Izvor: Stetoskop