Nordijskadijeta nije stroga dijeta za mršavljenje, već način ishrane kojui jača imunitet i donosi zdravlje i dugovečnost. Natala je u zemljama skandinavije, a najviše se praktikuje u Finskoj.

Stanovnici nordijskih zemalja poznati su po duom, zdravom i srećnom životu. Pored šetnje u prirodi, meditacije koju mnogi od njih praktikuju i vožnje bicikla, ovi ljudi biraju kvalitetnu i dpobru hranu za svoj organizam.

Pročitajte još:

Šta je primalna dijeta i kako nam može pomoći da smršamo: skidanje kilograma bez gladovanja i strogih pravila

DIJETA KOJA POBEĐUJE BOLEST: ishrana koja ozdravljuje organizam i štiti DNK

OMNI DIJETA za mršavljenje, detoks i sprečavanje upala: ishrana koja će pročisiti organizam od toksina i masnih naslaga

Nordisjka dijeta se uglavnom zasniva na namirnicama biljnog porekla - voću i povrću, ali i na mastima i preotenima dobijenim iz ribe.

Losos, harniga i druge masne ribe su savršen izbor u ovoj djeti. Osim što sadrže omega 3 masne kiseline, proteine i zdrave masti, one su bogate vitaminom D i cinkom - najvažnijim mineralima za jačanje imunog sistema.

Preporučuje se što manja konzumacija crvenog i belog mesa koje treba zameniti ribom.

NORDIJSKA DIJETA - JAČA IMUNITET, POMAŽE DA SMRŠATE: Sve je dozvoljeno, osim ovih 5 stvari
Foto: Shutterstock nordijska-dijeta

Pored ribe, glavne namirnice nordijske dijete su bobičastovoće, korensko povrće, orašasti plodovi, mlečni proizvodi sa niskim procentom masti i žitarice od celog zrna.

Od povrća se najviše preporučuju šargarepa, krompir, repa, cvekla i paškanat, praziluk, kupus, karfiol, bundeva, spanać,, luk, a od voća svo bobičasto voće, šljive, jabuke i kruške.

Konzumirajte sve orašasteplodove kao užinu ili uz obrok, a preporučuje se da konzumirate i čia, lanene i semenke golice. Kao dodatni izvor proteina konzumirajte sočivo, pasulj i grašak.

Od žitarica jedite raž, ječam i ovas, ali od celovitog zrna, što manje prerađene.

U ovoj dijeti zabranjeno je jesti samo sledećih 5 stvari:

  • trans masti
  • brza hrana
  • kupovni sokovi
  • prerađena hrana
  • aditivi u hrani

Često je porede sa mediteranskomdijetom, ali postoji jedan ključna razlika. U nordijskoj dijeti za pripremu hran ekoristi se ulje kanole, dok je u mediteranskoj zastupljeno maslinovo ulje.

Prema navodima Svetske zdravstvene organizacije Nordijska dijeta smanjuje rizik od karcinoma, dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja, reguliše visok krvni pritisak, ali i odlično podstiče skidanjemasnihnaslaga.

Izvor: Lovesensa