Hronični stres, nedostatak sna i loša ishrana negativno utiču na imunisistem.

Uz pomoć blagodeti prirode možete lako i na zdrav način poboljšati svoj imunitet i sprečiti pojavu virusa, infekcija i drugih oboljenja.

Predlažemo vam tri efikasne i prirodne metode za ekspresno osnaživanje imunog sistema:

1. Relaksacija

Bez obzira koliko obaveza imate u toku dana, važno je da pronađete vremena za odmor i opuštanje. Ukoliko imate stresan posao, previše obaveza u kući ili vam energiju oduzimaju spoljašnji faktori, uključite u svoju svakodnevnu rutinu tehnike za relaksaciju.

Pročitajte još:

Izazov za jačanje imuniteta: kako da poboljšate imuni sistem 1 čašom vode

PRIRODNI ANTIBIOTIK KOJI JAČA IMUNITET I ŠTITI OD VIRUSA I PREHLADA: Ovu namirnicu svi treba da imamo u kući

3 NAČINA DA SE ODBRANITE OD BOLESTI: Evo kako da u potpunosti ojačate svoj IMUNITET

Meditirajte ili vežbajte jogu, šetajte dok slušate omiljenu muziku, napravite slatkiš koji volite ili se nakon napornog dana opustite u kadi napunjenoj mirišljavom kupkom.

Stres je jedan od okidača za mnoga oboljenja i razara imunitet. Zato je važno da proneđate metod relaksacije koji vam prija i otpustite stres.

Takođe, kvalitetan san je ključan za stanje imuniteta. Idite ranije na spavanje, a ukoliko imate problem sa nesanicom koristite prirodna sredstva za umirenje poput čaja od valerijana, matičnjaka ili kamilica. Možete za umirenje i sprečavanje nesanice iskoristiti i blagotvorno dejstvo eteričnih ulja sa mirisom lavande.

2. Uzimajte važne minerale

Isplanirajte svoj jelovnik za narednu nedelju i potrudite se da vaša ishrana bude izbalasnirana i raznivrsna, a iz jelovnika izbacite šećer, nezdrave masti i prerađenu hranu.

Važno je da namirnice koje jedete sadrže sledeće vitamine:

Vitamin C - sprečava upalne procese u organizmu i podrćava imuni sistem. Najviše ga ima u citrusima i paprici.

Vitamin D - važan je za dobro zdravlje kostiju i imunološku odbranu. Dobija se najviše od Sunca, a tokom zime se preporučuje suplementacija.

Vitamin E - poboljšava odbranu ćelija. Najviše ga ima u biljnim uljima, semenkama i zelnom lisnatom povrću.

Cink - sprečava upale, štiti telo od virusa i bakterija, jača imunitet i štiti ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala. Sadrže ga morski plodovi, mahunarke i orašasto voće.

Probiotici - održavanjem zdravlja creva kroz regulisanje nivoa dobrih bakterija, podstiče imunitet. Najviše ih ima u fermentisanoj hrani, kiselom kupusu, kombuhi, kefiru i jogurtu.

Pored ovoga, preporučuje se i beli luk kao jedna od najmoćnijih namirnica za prevenciju virusa i prehlada. Ima protivupano, antiseptičko, antibakterijsko i antioksidativno dejstvo. Takođe, čaj od lista masline ima antiinfekcijkso i antigljivično dejstvo, pa se preporučuje kao prirodni lek za podržavanje imunog sistema.

3. Rekreacija

Fizička aktivnost je podjednako važna za imunitet kao i ishrana. Ako smatrate da je sada nebezbedno ići u teretanu, anapolju vam je hladno da vežbate, na našem sajtu možete pronaći inspiraciju za jednostavne i korisne joga i pulates treninge koje možete raditi kod kuće.

Izvor: Lovesensa