Prema statistikama, skoro polovina ženske populacije na svetu bar jednom u životu suoči se sa povečanom kadidom u organizmu.

Kandida je gljivica koja je uvek u malim količinama prisutna u našem telu i kod zdravih osoba nalazi se u savršenom balansu sa dobrim bakterijama i učestvuje u podsticanju tela da pravilno apsorbuje nutrijente koje dobija putem hrane.

Pročitajte još:

Kako da se izborimo sa gljivicama: 5 prirodnih recepata protiv kandide

Antikandida dijeta: šta jesti a šta ne ako se borite s gljivicama

Neverovatni lekovi iz prirode: evo kako prepoznati i lečiti vaginalne infekcije

Kandida uzrokuje zdravstvene smetnje kada je u organizmu zastupljena u većem procentu u odnosu na korisne bakterihje. Pravilno utvrđivanje količine kandide u organizmu može se ustanoviti samo labaratorijskim nalazom.

Zašto dolazi do povećanja kandide - ovo su najčešći uzroci:

  • česta izloženost stresu - uzrokuje neranotežu bakterija u organizmu
  • loiša ishrana - pkeomerno konzumrianje ugljenih hidrata, šećera, prerađene hrane i alkoholnih pića
  • dugotrajna upotreba antibiotika - uzrokuje neravnotežu mikroflore
  • kontraceptivne pilule - gljivice se pojačano razmnožavaju usled povećanja nivoa estrogena

Simptomi koji ukazuju na povećan nivo kandide u organizmu:

  • gubitak koncentracije, problemi sa pamćenjem
  • česte promene raspoloženja, sklonost depresiji
  • stalni umor
  • nadimanje
  • kožne bolesti (rozacea, urtikarija, ekcem i drugi)
  • perut
  • gljivična infekcija ploča noktiju
  • povećan sadržaj žive u telu

Prekomerna količina kandide može narušiti integritet crevnih zidova, što doprinosi oslobađanju toksičnih supstanci. Pored toga, povećanje propustljivosti crevnih zidova dovodi do poremećaja metaboličkih procesa i ometa normalnu apsorpciju hranljivih sastojaka, a to može biti podsticaj za razvoj ozbiljnijih problema - autoimunih bolesti, disfunkcije štitne žlezde, suzbijanja imunog sistema.

Prevencija - kako sprečiti kandidijazu:

Da biste sprečili povećanje količine gljivica, neophodno je iz ishrane isključiti šećer, rafinisane ugljene hidrate, prerađenu hranu i alkohol. Smanjite unos mahunarki, žitarica, skrobnog povrća, fermentisane hrane i slatkog voća. Kada se nivo gljivica stabilizuje, u ishranu treba uključiti kvalitetne probiotike. Sledeće namirnice pomažu da sprečite i podstaknete izlečenje kod kandide:

  • kupus
  • masna riba
  • kokosovo i maslinovo ulje
  • Jabukovo sirće
  • Beli luk
  • limun
  • cimet
  • karanfilić
  • đumbir

Vreme lečenja zavisi od toga šta je izazvalo rast kandide. Ako se pridržavate preporuka o ishrani, stanje se može poboljšati. Takođe, kod pojave navedenih simptoma neophodno je potražiti lekarsku pomoć.

Izvor: Lovesensa