Indijski duhovni učitelj Sadguru daje nam pregršt peporuke za zdravo telo, trening uma i duhovno buđenje, a u ovom tesktu donosimo vam njegove preporuke za zdravje i izbalansiran režim ishrane.

Kvalitet našeg tela zavisi od hrane koju jedemo

Da bi naša mašina optimalno funkcionisala, potrebna joj je odgovarajuća vrsta goriva. Telo samo najbolje zna kakva će mu hrana obezbediti neophodnu energiju. Zato treba da ga posmatramo i osluškujemo, kako bismo svesno pronašli ravnotežu u ishrani. Današnjem čoveku su potrebni brz i funkcionalan um i fizička i mentalna uravnoteženost, a Sadguru naglašava da telo i mozak najbolje funkcionišu kada je stomak prazan. Hrana ne treba da bude naša opsesija, ali valja da joj pristupamo s poštovanjem i sa pozitivnim emocijama.

Pročitajte još:

Sadhguru - 7 pitanja koja sebi treba da postavite: evo kako naše misli utiču na naš život

SADHGURU - KAKO DA OJAČATE IMUNITET U SEZONI VIRUSA I GRUPA: Recept za 3 moćna napitka

SADHGURU OTKRIVA - 70 % BOLESTI NASTAJE IZ OVOG RAZLOGA: Samo ovako možete da se zaštitite

Naš sistem organa za varenje sličan je probavnom traktu biljojeda. Zato moramo da jedemo svakog dana, temeljno žvaćući hranu, kao i da se odmaramo u određeno vreme. Kada mešamo razne vrste hrane, želudac se zbuni, pa proizvodi i kiseline i baze; one se međusobno poništavaju, te probavni sokovi gube svoju delotvornost. Zato hrana ostaje dugo u želucu i slabi sposobnost ćelijskog obnavljanja.

To uzrokuje tromost u energetskom sistemu. Čovekov sistem prolazi kroz ciklus od 40–48 dana (mandala), tokom koga postoje tri dana u kojima nam nije potrebna hrana. Kada redovno praktikujemo post, mi naš način ishrane menjamo iz prinudnog u svestan postupak i oslobađamo se poistovećenosti sa fizičkim telom.

Do tridesete godine preporučuju se tri obroka dnevno, a posle tridesete dva.
Hrana treba u roku od dva i po sata da napusti želudac, a u roku od 12–18 sati da potpuno izađe iz organizma (to nam obezbeđuje više energije i živosti).
Kašika gi maslaca nekoliko minuta pre obroka čisti i obnavlja probavni trakt.
Hranu ne treba uništavati kuvanjem.

U ishranu treba postepeno uvoditi svežu hranu. Svi koji žele da budu aktivni 16–18 sati, treba da konzumiraju 50 odsto sveže hrane i 50 odsto kuvane.
Voće se najlakše vari, to svi ljudi instinktivno znaju.

Budući da su koncentrat života, semenkeimaju ogromnu hranljivu i praničnu vrednost. Pre upotrebe treba ih potopiti u vodu na 6–8 sati (da bi se isprale potencijalno toksične hemijske supstance koje se nalaze u ljusci).

Ribaje bolji izbor od mesa. Lako je svarljiva i hranljiva, a njen softverski kod najlakše možemo da dešifrujemo i integrišemo u sopstveni sistem.

Izvor: Sensa