Semenke suncokreta i bundeve ukusne su sirove, ali mnogo su hrskavije i ukusnije ako ih pažljivo ispržimo na suvom tiganju. Pre prženja treba ih isprati pod mlazom hladne vode i dobro ocediti jer će se na taj će način ravnomerno ispržiti i neće iskakati iz tiganja tokom prženja. Važno je neprestano ih mešati varjačom, pokretima gore-dole, da ne bi zagorele. Kada zamirišu, prestanu da pucketaju i dobiju zlatnu boju (suncokret) ili se lepo naduvaju (golica), to je znak da su pržene. Dok su još vruće, možete ih preliti sa malo sojinog sosa i dobro promešati – vlaga će zbog toplote semenki odmah da ispari, a slanoća soja sosa će se lepo rasporediti. Ovako pržene i zasoljene semenke treba da se ohlade pre nego ih stavite u tegle.

I neoljuštene semenke konoplje ukusnije su kad se vrlo kratko tostiraju na suvom tiganju, a i hrskavije su. Takođe, prah semenki konoplje popularan je proteinski dodatak smoothiejima za sportiste i fizički aktivne osobe koje nastoje da održe mišićnu masu, a ne žele da konzumiraju proteinske praškove na bazi surutke ili govedine. Budući da sve tri navedene vrste semenki u sebi sadrže oko 50 posto masnoće, nakon tostiranja će se dužim miksiranjem pretvoriti u ukusan uljasti namaz koji se može koristiti na isti način kao i tahini (maslac od susama). Ovi su maslaci, kao celovita zamena za ulja, posebno zanimljiv dodatak prelivima za salatu. U kuhinjama se maslaci od semenki dodaju čorbama i varivima za postizanje bogatog ukusa i kremaste teksture.

Još jedan zanimljiv način korišćenja semenki suncokreta, bundeve i konoplje je potapanje za pripremu biljnoga mleka. Za razliku od prženih semenki koje miksiranjem puštaju ulje i pretvaraju se u maslac, ako se sirove semenke nekoliko sati namaču u vodi pa izmiksiraju i dobro procede kroz gustu gazu, pretvaraju se u napitke bojom i teksturom vrlo slične mleku i odlična su baza za smoothieje, veganske sladolede te kao dodaci čorbama i prelivima. Za sve koji su alergični na indijske oraščiće ili bademe ova mleka su odlična zamena!

Semenke lana i čije dobar su izvor omega-3 masnih kiselina. Postoje dva načina obrade ovih semenki:

Budući da sadrže 30 posto vlakana, od čega su četvrtina vlakana gume rastvorive u vodi, ove semenke u dodiru sa vodom stvaraju gusti gel koji pomaže kod hronične konstipacije ili trenutne konstipacije uzrokovane nekim specifičnim razlogom (trudnoća, duže putovanje i sl.). Jednu kašiku celih semenki prelijte sa 100 ml vode i ostavite da ih potopljene tokom noći pa ujutro, nakon buđenja, popijte sav sadržaj – i semenke i gel koji se stvorio oko njih. Ako ih na ovaj način uzimate svakodnevno, praktičnije je da odjednom potopite nekoliko kašika pa ih tako čuvate u tegli u frižideru i iskoristite u roku od nedelju dana. Ovaj preparat pomaže da varenje postane efikasnija, ali iz njih organizam ne apsorbuje mnogo hranljivih sastojaka jer zrna ostaju cela.

Zbog tvrde opne nemoguće ih je sažvakati pa je mlevenje sirovih semenki u prah ili miksiranje u blenderu potopljenih semenki chije i lana u omiljenom smoothieju izvrstan način da osiguramo efikasnu apsorpciju hranljivih sastojaka tokom varenja. Nikad ne kupujte već samlevene semenke lana i chije jer stajanjem gube hranljivost i lako užegnu. Sameljite samo nekoliko kašika odjednom, a višak čuvajte u frižideru i iskoristite u roku od nekoliko dana.

Izvor: Sensa