Portal "Sensa" je 15.12.2020. godine objavio tekst koji je sadržao netačne tvrdnje, koje ovom prilikom ispravljamo. U tekstu "KOD KOJIH OBOLJENJA POMAŽU ULJE BOSILJKA, BORA I BERGAMOTA: Etarska ulja koja imaju dejstvo na fizičko i mentalno zdravlje", bilo je navedeno da bosiljak otklanja prekomernu kafu iz pluća i nazalnih puteva, da povećava pranu i podstiče oštrinu čula. Takođe je bilo navedeno da poboljšava otpornost na svakodnevni stres, da nudi zaštitu od širokog spektra bolesti, kao što su respiratorne infekcije, neurološki poremećaji, bolesti povezane sa upalama, poremećaji probavnog trakta i srčane bolesti. 

Ova tvrdnja nema potporu u nauci i ne postoje dokazi da bosiljak pomaže u stabilizaciji glukoze u krvi kao i da doprinosi zdravlju jetre.

Analiza je pokazala da ova biljka ne može izlečiti dijabetes, astmu ili bilo koju drugu hroničnu bolest, kao ni da može izlečiti rak kod ljudi.

Shodno činjenicama, tvrdnju da je bosiljak “lek” protiv dijabetesa, astme, neplodnosti, srčanih oboljenja i impotencije, te da sprečava rak ili pomaže u lečenju raka, ocenjujemo kao pseudonauku. Istu ocenu dajemo i tvrdnji da je bosiljak “lek protiv svih bolesti”.