Ibn Sina (Avicienna) bio je persijskifilozof i svestrani naunik - bavio se medicinom, alhemijom, psihologijom, etikom i metafizikom, ali se smatra i ocem rane moderne medicine.

Bio je lični lekar najpoznatijih istočnih vladara, a u nasleće ostavio je preko 400 knjiga o zdravlju čoveka. Smatrao je da je strah od bolesti opasniji od same bolesti, a prema njeovom mišljenju, lekar ne treba samo da izleči pacijenta, već da mu ulije i poverenje. Medicinu je posmatrao sa stanovišta matematike i filozofije, ističući da je za zdravlje vano sabiranje i oduzimanje - sabiranje onoga što je korisno i oduzimanje onoga što šteti čoveku.

Pročitajte još:

VASA PELAGIĆ - LEČENJE BILJEM: Evo koji se čajevi piju u martu

15 NAJBOLJIH PRIRODNIH LEKOVA ZA JAČANJE IMUNITETA: Štite od virusa i gripa, leče organizam i neophodni su za zdravlje

Iako je živeo pre 1 000 godina, mnoga učenja ovog filozofa mogu se primeniti i danas na održavanje zdravlja i dugovečnosti.

Evo kojih 6 njegovih saveta pomažu da imate dobro zdravlje i dug život:

1. Prejedanje

Smatrao je da preterana konzumacija hrane vodi direktno do bolesti. Stalno put stomak i uvek zaposlena creva u kojima se nakupljaju ostaci nesvarene hrane izazivaju upalne procese u organizmu i loše funkcionisanje mnogih unutrašnjih organa. Preporučuje da jedete toliko da ostavite posle obroka i mesta za dodatnu hranu. Sačekajte nekoliko minuta posle obroka i primetićete da će osećaj gladi nestati.

2. Besposlica i preteran rad

Prema ovom iscelitelju, bolesti može uzrokovati preteran rad, ali i besposica i dosada. Kada čovek nema na šta da se usredsredi, počinje da se fokusira samo na probleme i negativne stvari u životu, a samim tim povećava se rizik od depresivnog raspoloženja i poremećaja unutrašnjih organa.

3. Povremeni post

Smatrao je da ne treba istovremeno jesti slano i slatko, kao ni spoj ugljenih hidrata i proteina. Verovao je da povremeni post ili odmor na hrane, makar na jedan dan može biti odličan način da očistite creva i smanjite rizik od oboljenja.

"Ako danas pojedete previše, onda sutra treba da budete gladni."

4. Fizička aktivnost

Ibn Sina je smatrao da osoba koja je redovno fizički aktivna ima znatno manji rizik od upala i bolesti. "Ljudima koji vežbaju umereno i blagovremeno nije potreban nikakav tretman za sprečavanje bolesti."

5. Štetno dejstvo besa na zdravlje

U svom principu lečenja Bin Sina nije lečio samo telo, već i dušu, obraćajući pažnju na psihološko stanje pacijenta injegove unutrašnje borbe. Otkrivao je direktnu vezu između negativnih osećanja i fizičkog stanja osobe.

"Bes budi u telu vrućinu i temperaturu, tuga ga isušuje, a apatija slabi mentalnu snagu. Uspostavljanjem unutrašnje ravnoteže, istovremeno se postiže očuvanje zdravlja duše i tela."

6. Kvalitetan san

Smatrao je da je spavanje ključno za oporavak tela i očuvanje zdravlja. Ukoliko ne možete da zaspite, njegova preporuka je da prvo legnete na desnu stranu, pa da se lagano prebacite na levu stranu i tako pokušate da se uspavate. Prema njegovom mišljenju, ako pokušavate da zaspite na stomaku, to loše utiče na varenje. Kao najbolju pozu spavanja isticao je ležanje na leđima.

Izvor: Lovesensa