Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LEK KOJI SU KORISTILI STARI GRCI I EGIPĆANI: Šta su isceljujući hidrolati i kako da ih korstite

Stari Egipćani, Grci i Rimljani su obilno koristili hidrolate u lečenju, kao i u kozmetičke svrhe.

  Izvor: Shutterstock

Hidrolati, hidrosoli, cvetne ili biljne vodice, proizvod su parne destilacije aromatičnog bilja. Zbog niske koncentracije etarskih ulja, nežnog, ali moćnog delovanja, izuzetno su pogodni u nezi, zaštiti, tretmanu i lečenju dece, starijih, rekonvalescenata, kao i odraslih osoba. Aromaterapijuhidrolatima neki nazivaju još i homeopatskom aromaterapijom

Aromaterapija za stopala

Hidrolat je kondezovana voda koja preostaje nakon procesa ekstrakcije etarskogulja. Ekstrakcija ulja se izvodi vodenom ili parnom destilacijom. Tako dobijena aromatična voda sadrži aromatična i lekovita jedinjenja prisutna u celoj biljci. Para se prilikom ekstrakcije kondenzuje nazad u vodu, koja sada sadrži malu količinu etarskih ulja i mnoga jedinjenja rastvoriva (tzv. hidrofilična) u vodi. Hidrolati su bogatiji aktivnim principima od etarskih ulja i nude veoma bezbedan i praktičan način da isporuče širok opseg terapeutskih i kozmetičkihdobrobiti.

Hidrolati, hidrosoli… ili?

U starija vremena, destilovane vode su bile poznate pod imenom „cvetnevodice”, jer je njihova dostupnost bila ograničena na svega nekoliko, kao što su lavanda, ruža ili cvet pomorandže. S vremenom, proces parne destilacije se proširio na listove, iglice, cele biljke, drvo, korenje, koru drveta i semenke. Danas se koriste ravnopravno izrazi kao što su hidrolati, hidrosoli, a u novije vreme sve češće i „biljne vodice”.

Do srednjeg veka, umetnost destilacije se primenjivala prevashodno za proizvod aromatičnih voda – etarskaulja su bila „nusproizvod” parne destilacije. Ekstrahovala su se putem uranjanja biljnog materijala u biljno ulje, dok ono ne apsorbuje isceljujuća svojstva ispravih ulja. c Ponovno otkriće postupka destilacije imamo zahvaljujemo Aviceni, persijskom lekaru, ocu rane moderne medicine i filozofu koji je živeo krajem X veka.

U Evropi, u delu „Knjiga o umetnosti destilovanja”, Jeronim Brunšvig 1507. u Strazburu pominje samo četiri etarska ulja. Kako su etarska ulja postajala sve popularnija, ove čudesne vodice padale su sve više i više u zaborav i, vrlo često, prosipale! Jedan od razloga bio je i relativno skup transport, pri niskoj komercijalnoj ceni samog proizvoda.

Osveženje u nekoliko kapi: aromaterapija za spa efekat

Pravi vs. patvoreni hidrolati

Poput etarskih ulja, aroma hidrolata se menja od godišnjeg doba do godišnjeg doba, čak i unutar iste geografske lokacije. Ovo se dešava usled toga što vremenske prilike mogu imati dramatičan efekat na biljku u toku njenog rasta. Tokom sezone ekstremnih vrućina, kiša ili suša, delikatna hemija biljaka se menja, što utiče na miris etarskih ulja. Pritom, hemija biljke je u velikoj meri određena i zemljištem na kojem raste i stoga će aroma određenog etarskog ulja ili hidrolata botanički iste biljke biti različita, od zemlje do zemlje. Upravo ove varijacije mogu da ukažu da je hidrolat prirodan, a ne patvoren.

Iznenadiće vas kada saznate da su mnoge danas dostupne „cvetne vodice” sačinjene od sintetičkih jedinjenja koja nemaju nikakvu terapeutsku ili kozmetičku vrednost. Neke se proizvode dodavanjem prirodnih etarskih ulja ili apsoluta vodi, pri čemu se koristi alkohol kao razređivač. Ovo, na prvi pogled, može izgledati prihvatljivo, jer je prijatan miris sličan prirodnom hidrolatu. Međutim, ovoj vrsti proizvoda nedostaju lekovita svojstva prisutna u pravom hidrolatu. Prilikom destilacije, mnoga dragocena svojstva biljaka prelaze u hidrolate koji nedostajuetarskomulju. Patvorena cvetna vodica nikada neće imati isceljujuća svojstva pravog hidrolata. Imajte uvek na umu – ne postoji zamena za autentični hidrosol!

U poslednje vreme, postao je običaj da se veštački sačinjeni proizvodi nazivaju „hidrosolima” ili „hidrolatima”. Uverite se da je proizvod koji kupujete 100 odsto prirodan, a ne patvoren. Suzan Kati (Suzanne Catty) u svojoj knjizi „Hidrolati – nova aromaterapija”, navodi da je svega 3 odsto etarskih ulja (pa tako i hidrolata) na tržištu autentično! Birajte samo pouzdane, međunarodno renomirane proizvođače.

Kako se koriste hidrolati?

Upotreba hidrolata je izuzetno raznovrsna – mogu se koristiti za ličnu negu, u tretmanu zdravstvenih tegoba ili u domaćinstvu. Primera radi, hidrolati ruže, cveta pomorandže (neroli) ili lavande su izvanredni za hidrataciju suvekože i deluju veoma blagotvorno na osetljivu kožu. Ako se prekomerno izložimo suncu, hidrolat lavande će delovati veoma umirujuće i isceljujuće. Ako ga koristimo za ispiranje kose, nakon pranja šamponom, delovaće kao regenerator, dajući kosi predivan sjaj.

Hidrolat kamilice je verovatno najbolje sredstvo za uklanjanje otoka i tamnih jastučića ispod očiju. Dovoljno je da namočimo dve loptice pamučne vate hidrolatom, stavimo ih preko očiju i držimo na kapcima 10 minuta. Doći će do dramatičnog smanjenja otečenosti. Redovna upotreba takođe može da smanji i neželjene tamne krugove oko očiju!

Tokom leta, hidrolati su savršeni kada se koriste kao vodice za rashlađivanje tela. Hidrolat koji najjače rashlađuje je pepermint! Vrlo je prijatan i za bolna stopala, naročito kada dugo hodate.

Hidrosoli revitalizuju našu energiju, a pogodni su i za negu dece – naprskate ih na papirnu maramicu i skinete prljavštinu sa mališana.

Ako želite da umirite nemirnu bebu, dodajte nekoliko supenih kašika lavande ili kamilice u njenu kupku. Ovo će posebno biti blagotvorno ako beba pati od pelenskog osipa ili ekcema. Umirujuća svojstva ovih hidrolata pomažu da se smanji iritacija i ubrza proces isceljenja.

Hidrolati su veoma bezbedni kada se koriste kod male dece i budući da sadrže samo malu količinu etarskog ulja (cca 0,2%) ne zahtevaju dodatno razređenje, osim u slučaju korišćenja kod veoma malih beba.

Hidrosoli, kao što su npr. ružin ili neroli, mogu se dodati u veš mašinu, prilikom ispiranja rublja. Dodatno, posteljina se može poprskati ovim hidrolatima tokom peglanja, jer tada miriše mnogo lepše nego sintetički mirisi, namenjeni u istu svhu. Hidrolati su, takođe, sjajni za osvežavanje vazduha u stanu, umesto aerosola, koji su često štetni za prirodnu sredinu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj