Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crtanje fraktala: alat za promenu našeg unutrašnjeg stanja

Ova metoda art terapije jednostavna je i pristupačna svim generacijama, a namenjena je svima koji uživaju u ličnom razvoju, ali i onima koji rade sa ljudima.

  Izvor: Profimedia

Još pre 5.000 godina, u starom veku i u doba egipatske kulture, znalo se za blagodeti lečenja bojom i svetlošću (hromoterapija i helioterapija). Od tada do danas istraživanje delovanja svetlosti i boja na naš nervni sistem zaokuplja pažnju mnogih naučnika i umetnika.

Neki od njih su istraživali psihološko delovanje boja na emotivna stanja, dok su se neki više orijentisali na shvatanje boje kao frekvencije koja preko očiju i hipotalamusa dolazi do svake ćelije u telu.

Upravo je takav uticaj boje, a i crte, istraživala ruska naučnica, klinički psiholog i porodična terapeutkinja Tatjana Zakirovna Polujahtova. Ona je pre dvadeset godina dala nov pogled na ljudske mogućnosti i nakon dugogodišnjih istraživanja utemeljila novu metodu art terapije poznatu kao metoda crtanja fraktala.

Metoda crtanja fraktala prvi put je primenjena na seminaru o zalihama neiskorišćenih ljudskih potencijala i načinima na koji se oni mogu ostvariti. Od 1991. godine prve dijagnostičke fraktalne crteže nacrtalo je nekoliko desetina hiljada osoba, a neke od njih i dalje crtaju po ovoj metodi.

I danas metoda nalazi put do sve većeg broja ljudi koji pomoću nje menjaju svoje živote. Osim u Rusiji, metoda je našla obožavaoce i u okolnim zemljama (Litvanija, Moldavija, Latvija...), a odnedavno i u Hrvatskoj i Srbiji.

Fraktali kao forma nisu nam nepoznati. Šezdesetih godina 20. veka francuski matematičar Benoa Mandelbrot (Benoît Mandelbrot) imao je potrebu da matematičku formulu pretvori u vidljivi oblik. Pomoću računarske tehnologije stvorio je fraktale, geometrijske oblike koje je moguće beskonačno uvećavati, a da se pri svakom novom uvećanju vide detalji koji pre uvećanja nisu bili vidljivi. Osnovi princip fraktala je da postoji sličnost između delova oblika i oblika kao celine.

Sličnost računarskih fraktala i fraktalnih crteža je u principu gradnje oblika. Fraktalni crtež, koji sami crtamo prema određenim uputstvima, predstavlja naš život koji se sastoji od mnogo delova a svi zajedno čine celinu. Menjajući jedan deo unutar fraktalnog crteža, mi menjamo svoj život.

Fraktal je slika koja se sastoji od jedne neisprekidane linije i obojenih polja. Kombinacije boja, različitih vrsta linija i različiti pritisci koji se koriste u fraktalu su terapeutski. Linija je zadužena za davanje smera našim mislima, u ovom slučaju pozitivnim, a svaka boja zaslužna je za postizanje sklada unutar nekog područja u životu (zdravlje, odnosi, kreativno izražavanje, posao...).

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj