U homeopatiji nije lek sam po sebi taj koji leči-do izlečenja dovodi naša reakcija na njega. Lek podstiče prirodnu sposobnost organizma na samoizlečenje, delovanjem na sve nivoe čovekovog postojanja, tj. na sveukupnost njegovih mentalnih, emocionalnih i fizičkih odlika. Ovom temom bavila se Gordana Sajić Jovanović u oktobarskom broju magazina Sensa

Homeopatski lekovi su blagi, netoksični i nemaju nikakva štetna dejstva. Nema kontraindikacija za njihovu upotrebu. Mogu ih sasvim bezbedno koristiti trudnice, dojilje, stara lica, deca svih uzrasta, pa čak i novorođenčad.

Homeopatski preparati pomažu trudnicama da se lakše porode i smanjuju broj mogućih porođajnih komplikacija,
a deca koja su na homeopatskoj terapiji biće zdravija i srećnija.  Homeopatski preparati nemaju negativan uticaj na probavni trakt, ne remete crevnu floru, ne izazivaju bolove u stomaku i dijareju, ne narušavaju imunitet, ne izazivaju nikakve alergijske reakcije, niti imaju bilo kakve druge negativne efekte po zdravlje, čak ni u slučajevima kada se dugoročno koriste.

Homeopatski tretman leči mnoge akutne i hronične bolesti, često efikasnije i brže od svih drugih metoda lečenja. Homeopatija deluje stimulativno, a ne supresivno, podstičući organizam da se suprotstavi bolesti i povrati ravnotežu.

Homeopatija je posebno je korisna u lečenju simptoma i tegoba kojima se ne može utvrditi uzrok, u slučajevima kada
osoba pati, a konvencionalna medicina je nemoćna i ne može preporučiti određeni tretman niti lečenje.


(Iz „Priručnika o primeni osnovnih homeopatskih lekova” Gordane Jujić, portal Balkanopathy)

Izvor: Sensa