Crni luk je izuzetno lekovit i zdrav, namirnica koja blagotvorno deluje na organizam i poboljšava ukus mnogih naših omiljenih jela. Tokom jeseni imunitet je oslabljen, veći je rizik od prehlade i gripa, a zajedno sa tim javlja se i suv kašalj koji može biti bolan i iscrpljujuć.

Ukoliko kašljete nekoliko dana, važno je da se obratite lekaru zas savet i terapiju. Pored toga, možete koristiti i stari recept naših baka od crnog luka. Velika količina vitamina C u luku vam omogućava da se brzo nosite sa prehladom, jačajući i aktivirajući imunisistem. Takođe, možete napraviti sirup sa crnim lukom za iskašljavanje.

Recept za sirup od crnog luka koji pomaže kod kašlja

Sastojci:

  • 500 grama crnog luka
  • 700 grama šećera
  • 40-50 grama meda
  • 1 litar vode

Priprema:

Luk oljuštite i isecite na rebra, pa ga stavite u šerpu i dodajte šećer, med i vodu. promešajte i poklopite, pa stavite da se kuva na laganoj vatri oko 2 sata. Nakon toga uklonite crni luk, pa ostavite sirup da se ohladi. Kada je hladan dodajte med, pa dobro izmešajte i sipajte u teglu. Mala količina sirupa može se čuvati na sobnoj temperaturi jedan dan. Velike doze sirupa treba čuvati u frižideru. Na hladnom sirup od svežeg luka ne gubi lekovita svojstva do 5 dana.

Preporučuje se da uzimate kašiku sirupa 4 puta dnevno posle jela.

Izvor: Sensa