Ovaj izuzetan dijetalni proizvod sadrži voćni šećer, obilje vitamina i limunsku kiselinu, piše Lovesensa.
Upotrebom ovog napitka tokom zime ojačaćete imuni sistem i tako se zaštiti od virusa i prehlada.
Prednost soka od mandarine je i u tome što poboljšava metabolizam i varenje, a pozitivno deluje i na kašalj otklanjajući upalubronhija i gornjih disajnih puteva.
Izvor: Lovesensa
Saznajte sve o ljutim papričicama i njihovom lekovitim svojstvima
Prema ajurvedi one spadaju u grupu začina koji zagrevaju i imaju opor, sladak ili ljut ukus. Iako se manje koristi za lečenje, slađe mlevene paprike ajurveda prepoznaje kao dobar lek za probleme sa urinarnim traktom, kod menstrualnih bolova, a i pomaže u boljoj cirkulaciji i podržava digestivnu vatru, agni.
Aktivni sastojak za koji se smatra da ima antiinflamatorna i antibakterijska svojstva, kapsaicin, manje je prisutan u mlevenim slađim paprikama nego u gorčim i ljućim. On može da pomogne smanjenje triglicerida i holesterola u krvi i time utiče na sprečavanje razvijanja arterioskleroze, sprečavanje zgrušavanja krvi, a neka istraživanja navode da smanjuje i rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Jedan od razloga što se mlevena kajen papričica našla u toniku za kontrolu (ali ne za smanjenje, kako su mnogi mislili) telesne težine je taj što povećava metaboličku aktivnost (termogenezu) i upotrebu kiseonika i do 20 minuta nakon konzumacije. Asteci su kroz istoriju koristili čili papričice da bi se oslobodili zubobolje, dok ih je civilizacija Maja primenjivala kod pojačanog kašlja, astme i bolnog grla. Nema veće svetske kuhinje koja u pripremi hrane ponosno ne koristi cele ili mlevene paprike kao začin.
Da bi dobili najbolje od njihovih aroma potrebno je da ih zagrejete, najbolje u ulju, a ne da ih samo pospete sirove po hrani. Isto pravilo važi i za svežu kao i za mlevenu papriku – kupite što svežiju. Mađarska prepoznaje 8 različitih klasa mlevene paprike po kojoj je poznata u celom svetu, od delikatne i jarko crvene do ljute i narandžasto-braon, od blage i slatke, do jake i opore. Svaka će jelu dati vrlo svojstven pečat, te vam preporučujem da kad eksperimentišete imate na umu koju slatkoću, oporost ili ljutinu želite da dodate vašem delikatesu.
Probajte je i ovako:
- napravite pire od korenastog povrća i bundeve i pospite slatkom, dimljenom paprikom,
- vegetarijancima i veganima kojima nedostaje “ukus” mesa se preporučuje da u kuvanje uključe dimljenu papriku koja je sastavni deo mnogih mesnih proizvoda;
- kajen papriku dodajte gustoj toploj čokoladi, iznenadiće vas,
- nabavite “pimenton de la vera” kada želite nekoga da zadivite španskom paeljom.
Izvor: Sensa
3 horoskopska znaka shvataju šta je sreća 11. marta 2025: Veliko bogatstvo biće im servirano na srebrnoj tacni
Kako da se zaštitite od toksičnog manipulatora? 3 načina da ne upadnete u zamku čim vam neko kaže da grešite
3 horoskopska znaka su magnet za novac 3. marta 2025: Osećaju dodir luksuza o kojem su samo sanjali
Šta donosi pomračenje krvavog Meseca 14. marta 2025? Svi osećaju erupciju, a 2 znaka treba da odlože sve odluke
Dnevni horoskop za 13. mart 2025: Strelac sam sebe koči, Ribe više ne skrivaju svoju originalnost