Voda je od suštinskog značaja za vaše zdravlje: pomaže vašim organima da obavljaju svoje vitalne funkcije, reguliše telesnu temperaturu, podmazuje zglobove i pomaže da se vaše telo oslobodi otpada, između ostalog. Budući da od hidratacije zavisi toliko vitalnih funkcija organizma, ne čudi što nije potrebno mnogo vremena da se pojave tegobe kaad telo nije adekvatno snabdeveno tečnošću.

„Dehidracija je kada počnemo da težimo negativnoj neravnoteži tečnosti“, objašnjava Nataša Trentakosta, specijalistkinja sportske medicine i ortopedska hirurškinja. „U svom najekstremnijem obliku, telo nema dovoljno tečnosti da nastavi sa hemijskim reakcijama i telesnim funkcijama za održavanje života“, dodaje ona.

Kako voda napušta telo, soli, minerali i drugi elektroliti ostaju u većim koncentracijama nego ranije. "Ovo narušava ravnotežu elektrolita u telu što može biti štetno za ćelijske funkcije naših tela", objašnjava Trentakosta.

Nedavne ankete pokazuju da 75 odsto Amerikanaca pati od hronične dehidracije, a za mnoge problem ostaje neotkriven dok se ne pojave komplikacije. Međutim, postoji nekoliko znakova i simptoma koji vas mogu upozoriti na problem pre toga.

1. Umorni ste ili vam nivo energije i raspoloženja naglo padaju

Lako je prevideti neke od ranih znakova dehidracije ili ih pripisati stresu svakodnevnog života. Konkretno, Trentakosta kaže da je „osećaj umora ili neraspoloženja“ uobičajen signal da vam nivoi hidratacije opadaju.
Doktorka dodaje da, iako svako može da pokaže ovaj skup simptoma, „čini se da je češći kod žena nego kod muškaraca“. Ona pripisuje disparitet hormonskim razlikama i sastavu tela. „Žene imaju tendenciju da imaju manji procenat vode za svoju telesnu težinu u poređenju sa muškarcima, što u suštini znači da žene imaju manje vode da izgube pre nego što se pojave simptomi. Ona kaže da to znači da žene mogu osetiti uticaj dehidriranosti mnogo brže u odnosu na muškarce.
Ako primetite osećaj umora, prvo što treba da uradite je da popijete čašu vode, prema pisanju Harvard Health Publishing. „Kada mu nedostaje tečnosti, telo je umorno i slabije nego obično“, pišu njihovi stručnjaci. Konzumiranje dovoljne količine tečnosti kroz različite prirodne i nezaslađene napitke, kao i hranu bogatu vodom (kao što su voće, povrće i supe) pomoći će vam da nadoknadite vodu koju vaše telo gubi tokom dana.

2. Vrtoglavice

Još jedan znak hronične dehidracije je osećaj vrtoglavice, kaže Vernon Vilijams, sportski neurolog i specijalista za upravljanje bolom. „Setite se perioda u svom životu kada ste se osećali dehidrirano. Koji je bio prvi znak ili simptom koji se pojavio? Osim osećaja žeđi, verovatno ste prvo primetili početni simptom povezan sa glavom.“
Vilijams objašnjava zašto se javlja ovaj simptom: bez adekvatne tečnosti, volumen krvi se smanjuje, što zauzvrat snižava krvni pritisak i sprečava mozak da dobije dovoljno krvi. Ovo na kraju rezultira onim omamljenim, dezorijentisanim osećajem koji ljudi mogu da dožive kada su dehidrirani.

3. Imate redovne glavobolje

Trentakosta kaže da ako imate česte glavobolje, ovo može biti još jedna crvena zastava da ne pijete dovoljno vode. „Glavobolje su veoma čest rani znak dehidracije“, kaže ona, dodajući da su najčešće kod žena.
"Kada telo izgubi vodu, ono gubi vodu i iz mozga, što dovodi do toga da se privremeno smanji zbog gubitka tečnosti. To izaziva bol jer se nervni završeci rastežu usled skupljanja", objašnjava ona.

4. Boja urina

Boja vašeg urina može vam reći mnogo o vašem nivou hidratacije, kaže Trentakosta. „Što je urin tamniji, to je koncentrisaniji“, objašnjava ona, napominjući da su tamnožuti ili smeđi urin znaci teške dehidracije.
Doktoka kaže da je tamna mokraća rezultat "pokušaja vašeg tela da sačuva gubitak vode izvlačeći vodu kroz vaše bubrege.

5. Problem isa pamćenjem i kognitivnim funkcijama

Takođe možete primetiti promene u svom pamćenju ili kognitivnim funkcijama - iako je ponekad te promene teško otkriti, kaže Vilijams.
"Čak i neznatno smanjenje hidratacije mozga može dovesti do mnogo značajnijeg procenta smanjenja kognicije. Razmislite o ovome: samo dva procenta smanjenja hidratacije mozga može dovesti do kratkoročnog gubitka pamćenja. Dugotrajna dehidracija može uzrokovati skupljanje moždanih ćelija. Vremenom, smanjenje moždanih ćelija može ubrzati proces starenja mozga.

6. Žeđ

Možda zvuči očigledno, ali žeđ je znak broj jedan da ne dobijate dovoljno vode, kaže M. Ramin Modaber, ortopedski hirurg.
U stvari, prema Klivlendskoj klinici, žeđ ili suva usta nisu znak upozorenja da ćete uskoro postati dehidrirani, kao što mnogi veruju, već znak da ste već blago dehidrirani. U svetlu ovoga, vaš cilj bi trebalo da bude da ostanete uvek tri koraka ispred osećaja žeđi tako što ćete ostati adekvatno hidrirani tokom celog dana.

Koliko vode treba da pijemo?

Prema podacima sa klinike Mejo, muškarcima je potrebno u proseku 15,5 čaša tečnosti dnevno, dok je ženama potrebno u proseku 11,5 čaša da bi ostale zdrave. Međutim, Modaber ističe da je važno pratiti znake prekomerne hidratacije ili dehidracije i prilagoditi se specifičnim potrebama sopstvenog tela.

(Sensa)

BONUS VIDEO: