Zdravlje i dugovečnost su teme koje zanimaju sve - koje su to zdrave navike koje su povezane sa zdravim i srećnim životom?. Šta je tačno potrebno da biste živeli duže i duže ostali zdravi?

Naravno, ogromnu ulogu igraju različiti genetski faktori. Od početka njegovog intrauterinog razvoja u genomu svake osobe položen je određeni program. Ona je ta koja određuje kakva će biti visina, boja očiju, građa, karakterne osobine, predispozicija za određene aktivnosti, pa čak i bolesti.

Savremena medicina ima sposobnost da kontroliše tok različitih biohemijskih i fizioloških procesa. Epigenetika se aktivno razvija - relativno mlada nauka, "sestra" genetike. Ovo je grana genetike koja proučava kako naše ponašanje i okruženje utiču na to kako funkcionišu naši geni. Drugim rečima, naučnici i lekari su naučili da utiču na neke faktore. Do 35-40 godina, ljudsko telo je najčešće u stanju da se brzo oporavi i sporije troši resurse, zahvaljujući tome se praktično ne osećamo starim ili bolesnim. Posle 40 godina slika se menja.

Hajde da pogledamo koje navike posle 40 godina pomažu da ostanete aktivni duže:

  1. Redovni pregledi. Ovo je zdrava navika koja vam omogućava da na vreme uhvatite signale tela o problemima pre nego što se bilo koja patologija već razvije. Nakon što otkrije "probleme", lekar može propisati niz mera koje će sprečiti razvoj bolesti
  2. Racionalna i odabrana ishrana posebno za vaše telo. Nije tajna da ne postoji jedinstvena dijeta koja odgovara apsolutno svima. Međutim, možemo razmotriti koji program je ugrađen u vaš genom, koja vrsta ishrane je prava za vas. Postulat "mi smo ono što jedemo" i danas je aktuelan
  3. Zdrav san. Teško je preceniti važnost sna i odmora. Tokom sna, odvijaju se procesi oporavka i nervni sistem se odmara. Na kraju krajeva, adekvatan san utiče na naše raspoloženje, funkcionisanje svih organa i sistema i zdravlje uopšte.
  4. Higijenska dnevna rutina. U savremenom svetu teško je zamisliti da čovek radi samo u onim satima kada Sunce sija i da ide u krevet kada zađe. U međuvremenu, ne treba kršiti mehanizme koje je postavila sama priroda. Pokušajte da ne radite 24 sata dnevno i idite u krevet otprilike u isto vreme.
  5. Vreme za sebe. To znači da bi trebalo da budete u mogućnosti da povremeno radite stvari koje vam donose radost. Bilo da je to hobi, sastanak sa prijateljima, odlazak u šetnju ili nešto drugo. Pozitivne emocije su važne koliko i kiseonik
  6. Kretanje i energija. Odavno je dokazano da kretanje odlaže početak starosti. U suštini, mladost podrazumeva normalnu mišićnu masu, normalan nivo glukoze u krvi, normalan odnos masti različite gustine u krvi i aktivan rad mitohondrija (energetske stanice naših ćelija).
  7. Voda. Obavezno hidrirajte svoj organizam.

Ova jednostavna pravila mogu postati uobičajena i integralna i pomoći će vam da dugo ostanete zdravi i mladi.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

Tajne dugovečnosti bake od 102 godine Tiktok/taygusta