Mnogi ljudi žele da smanje prekomerni unos ugljenih hidrata i veoma je dobro za zdravlje paziti na količinu peciva i hleba. Ali ugljeni hidrati se nalaze i u voću (što objašnjava njihovu slatkoću), pa bi neki ljudi mogli pomisliti da treba da isključe voće iz ishrane, što je potpuno pogrešno.

„Iako mnoge dijete sa malo ugljenih hidrata preporučuju izbegavanje voća jer sadrži više ugljenih hidrata zbog prirodnog šećera, to ne bi trebalo da radite. „Voće sadrži mnogo hranljivih materija koje su važne za zdravlje, a njihovo potpuno uklanjanje iz ishrane može biti štetno “, objašnjava nutricionistkinja Trista Best. Na primer, voće (kao i povrće) obezbeđuje vlakna zajedno sa vitaminima, mineralima i antioksidansima koji pomažu u održavanju dobrog zdravlja. Ne treba zaboraviti da je voće veoma važan deo ishrane, ali neke vrste imaju i manji udeo ugljenih hidrata, što će biti zanimljiv podatak za ljude koji žele da smršaju.

Jagode i druge bobice

Ovo voće je odlično za sve ljude na dijeti sa malo ugljenih hidrata. Ali i druge bobice kao što su kupine, borovnice ili maline su takođe dobre. Sve dok se jede umereno, dobar je izbor za slatku užinu sa malo ugljenih hidrata. „Bobičasto voće ima malo ugljenih hidrata i dobar je izvor antioksidanata, vitamina C i vlakana“, objašnjava nutricionistkinja Megan Vong. Na primer, jedna šolja jagoda ima 8,2 grama ugljenih hidrata, dok jedna šolja malina ima 6,7 grama ugljenih hidrata.

Pomorandže

Pomorandže su još jedan odličan izbor voća sa malo ugljenih hidrata. Mala pomorandža sadrži 12,8 g ugljenih hidrata. Pored toga, pomorandže su izvor kalijuma, što može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, objašnjava Vong. Hrana bogata kalijumom pomaže u kontroli visokog krvnog pritiska jer kalijum smanjuje efekte natrijuma. Kalijum takođe pomaže u smanjenju napetosti u zidovima krvnih sudova, što dodatno pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Pomorandže sadrže i veliku količinu vitamina C, koji jača imunitet.

Kivi

Ukusno i zeleno voće je takođe dobar izbor za ishranu sa malo ugljenih hidrata. Jedan kivi ima 8,3 g ugljenih hidrata, 148 mg kalijuma, 26,2 mg kalcijuma i 56 mg vitamina C. Kivi je pun i vitamina C, a prema istraživanjima, antioksidansi u ovom voću mogu pomoći u smanjenju rizika od prehlade i gripa.

Breskve

Breskve su odlično voće jer se mogu jesti na bezbroj načina. Jedna mala breskva sadrži 13,9 grama ugljenih hidrata, 196 mg kalijuma, 38,6 mikrograma vitamina A i 6,6 mg vitamina C. Fitohemikalije ili antioksidansi koji breskvi daju žuto-narandžastu boju takođe blagotvorno utiču na zdravlje očiju.

Grejpfrut

Grejpfrut je takođe voće koje može biti odličan izbor za ljude koji žele da unose manje ugljenih hidrata. Manji grejpfrut sadrži 14 grama ugljenih hidrata i odličan je izvor vitamina C i kalijuma. U slučaju visokog krvnog pritiska, kalijum u grejpfrutu može pomoći u stvaranju ravnoteže između količine tečnosti i natrijuma u telu. Ovo može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, čime se smanjuje rizik od moždanog udara i srčanih bolesti. Ali treba biti oprezan jer grejpfrut može imati negativan efekat u kombinaciji sa određenim lekovima. Trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom ako uzimate lekove za lečenje visokog krvnog pritiska ili visokog holesterola, ublažavanje simptoma alergije ili sprečavanje krvnih ugrušaka.

Dinja

Jedna šolja dinje sadrži 11,4 g ugljenih hidrata, 17 mg vitamina, 362 mcg vitamina A i 245 mg kalijuma. Istraživanja su otkrila da vitamin C u dinji štiti telo od bolesti – ima antiinflamatorna i antioksidativna svojstva, prenosi zena.net.hr.

(Sensa)

BONUS VIDEO: