Doručak je najvažniji obrok u danu, ali mnogi ljudi preskaču ovaj obrok u prvom satu. Nakon noćnog sna, telo doživljava nedostatak hranljivih materija i potrebna mu je hrana da dobije energiju za početak dana. Ipak, najzdraviji doručak na svetu se jede u Kostariki. Šta ljudi tamo jedu?

Stručnjak za dugovečnost Den Butner proveo je poslednjih 20 godina proučavajući hranu koju jedu ljudi koji žive 100 godina ili čak duže. Prema njegovim rečima, najzdraviji doručak na svetu je u Nikoji u Kostariki.

U Nikoji je otkrio kombinaciju sastojaka koju smatra najzdravijom. Tamo ljudi često jedu kukuruzne tortilje, prelivene kombinacijom pirinča, crnog pasulja i lokalnih začina.

Pasulj se kuva sa lukom, paprikom i raznim začinima. Nakon sat vremena ključanja, pasulj se pomeša sa kuvanim pirinčem i stavi u tortilje. Čini se da ovo jelo donosi mnogo koristi telu. I to zato što uključuje hranu bogatu vitaminima i hranljivim materijama.

Tortilja sa kukuruzom i pasuljem često jedu lokalni stanovnici

„Kukuruzna tortilja, pomešana sa ukusom orašastih plodova, odličan je izvor složenih ugljenih hidrata od celog zrna sa niskom glikemijom. Drveni pepeo razgrađuje ćelijske zidove kukuruza, čineći dostupnim niacin i oslobađa aminokiseline kako bi telo moglo da apsorbuje“, poručuje stručnjak.

Crni pasulj sadrži iste antocijanine na bazi pigmenta, antioksidante, i puna je folata poput kalijuma i vitamina B. Ova kostarikanska kulinarska gozba preporučuje se onima koji žele da žive duže. Na Kostariki su veoma traženi sosevi od sirćeta, šargarepe i ljute paprike, jer se smatraju prirodnim probioticima koji pomažu metabolizmu

Pored tortilja, Butner preporučuje da tokom prvog obroka u toku dana konzumiramo i šoljicu kafe, koja sadrži brojne korisne antioksidante za organizam, piše sajt Csid. ro.

Pročitajte 6 lakih načina da smršate do leta.

BONUS VIDEO:

5 namirnica loše za zdravlje zuba tiktok/paste.dental

Sensa/A.S.