Kod mnogo mlađih ljudi trend je da koriste proizvode "protiv starenja“, a istina je da koža ne počinje da stari do sredine kasnih dvadesetih. Iako je važno držati se opšte rutine nege kože, korišćenje "rutine protiv starenja“ nije potrebno do 29. Ali kada napunite 30, treba da vidite šta vam je činiti. U to vreme proizvodnja kolagena počinje da se usporava, funkcija kožne barijere slabi, a ćelije kože počinju da gube energiju. Sve to dovodi do onoga što vezujemo za starenje kože: finih bora, tamnih fleka, opuštenosti, grubosti i tako dalje.

Jedan od načina da zaštitite svoju kožu jeste da vodite računa o unosu hranljivih materijajer su telu potrebni dragoceni hranljivi sastojci da bi održalo zdravu, čvrstu kožu. "Morate svom telu da date sirovine da bi se regenerisalo“, kazala je Dženifer Hanvej, sertifikovana nutricionistkinja, za podkast portala mindbodygreen.com. Na tom portalu napominju da izbegavaju da koriste izraz "protiv starenja" jer starenje smatraju privilegijom – "ako ne stariš, ne živiš", ali prave izuzetak jer tu sintagmu koristi čitava kozmetička industrija.

Amino-kiseline

Kolagen i elastin su strukturni proteini koji pomažu u stvaranju skele kože. U suštini, oni održavaju kožu čvrstom, glatkom, jedrom i mladalačkom. Nažalost, u nekom trenutku tokom kasnih dvadesetih, količina kolagena koju telo proizvodi se usporava dok se brzina njegovog trošenja ubrzava. To rezultira stopom gubitka od 1 do 2% godišnje. Promena je neizbežna i deo je procesa starenja, ali postoji mnogo stvari koje možete da učinite da poboljšate proizvodnju kolagena. Veoma je važno da se fokusirate na unos amino-kiselina. One su gradivni blokovi proteina, a dobijamo ih unosom proteina. Preporučeni dijetetski unos (RDA) proteina je 0,8 grama po kilogramu telesne težine dnevno. To je minimalna količina proteina koja je potrebna osobi koja sedi dok radi da bi održavala bazalni metabolizam. Za dodatne prednosti moramo da jedemo od 1 do 2 grama proteina po kilogramu telesne težine. Većina stručnjaka predlaže da vam cilj bude oko 100 grama proteina dnevno. "Za većinu žena, 100 do 120 grama je zaista dobra polazna tačka“, kaže Hanvej.

Zdrave masti (omega 3)

Vremenom, kožna barijera slabi zbog unutrašnjih i spoljašnjih faktora. Spolja, koža je bombardovana raznim stresorima, kao što su zagađenje i izlaganje UV zračenju. Unutrašnjost, upala, stres i nedostatak hranljivih materija takođe mogu doprineti oštećenju. "Jedenje hrane bogate hranljivim materijama je velika stvar koju možete da učinite da usporite proces starenja“, kazao je plastični hirurg Entoni Jan, napominjući da je ona koju on naglašava za zdravlje kože omega-3.

Zašto baš omega-3? "Dobre, zdrave masti deluju protivupalno“, kaže Jan. A studije ga podržavaju, utvrđujući da omega-3 masne kiseline poseduju moćna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva, te pomažu telu da se bori protiv oštećenja slobodnih radikala i oksidativnog stresa. U stvari, jedan sveobuhvatan pregled 38 studija otkrio je da suplementi omega-3 pomažu u balansiranju upalnog odgovora kože. Posebno za kožnu barijeru, omega-3 takođe mogu pomoći u održavanju prirodnog lipidnog sloja kože. Jedna studija otkrila je da su učesnici koji su kombinovali omega-3 suplemente sa lokalnim lekovima poboljšali opšte zdravlje i izgled kože u poređenju sa onima koji su koristili samo topikalne lekove.

Koenzim Q10

Telu su potrebni antioksidansi da bi se izborilo sa slobodnim radikalima, štetnim molekulima koji izazivaju pustoš na koži i telu. Da bi se izborilo sa redovnim napadom ekoloških agresora, telo zapravo proizvodi sopstvene antioksidante, uključujući koenzim Q10 (CoQ10). CoQ10 jeste jedinjenje rastvorljivo u mastima koje se nalazi u svim vašim ćelijama i pomaže ćelijama da proizvode energiju. Radi u mitohondrijama (elektrani ćelija), transportujući elektrone koji pomažu u proizvodnji energije. Ta energija se koristi za obavljanje različitih funkcija u celom telu, uključujući proizvodnju komponenti kože kao što su kolagen i elastin. Kada napunite 30 godina, na savršenom ste mestu da počnete da se ozbiljno bavite negom kože, ali ne samo da treba da se usredsredite na spoljašnju negu kože, već dajte prednost snažnoj, zdravoj, izbalansiranoj ishrani i pomognete joj da ostane čvrsta i mladalačka.

BONUS VIDEO:

Ida Prester o pesmi "70"  Wanted/Mondo

Sensa/Z.A.