Crna so je zapravo ljubičaste boje i ima karakterističan miris sumpora, koji je vrlo sličan mirisu kuvanih jaja. Dobija iz vulkanskih područja Pakistana i Indije. Koristi se u indijskoj kuhinji kao začin koji daje specifičan ukus salatama, zakuskama, čatnima i drugim jelima.
Ovaj začin je takođe vrlo popularan u zapadnom svetu, posebno kod vegana i vegetarijanaca. Često se koristi u jelima koja oponašaju ukus i miris jaja, na primer dodaje se u tofu ili panir, koji se zatim koriste u jelima umesto jaja. Prema ajurvedi, crna so je izuzetno zdrava namirnica.
- dobar je izvor gvožđa
- poboljšava probavu
- pomaže protiv nadutosti i zatvora
- sprečava gorušicu
- poboljšava vid
- pomlađuje organizam
Prema ajurvedskim lekarima, morska i posebno kamena so su najbolje za zdravlje. Za razliku od obične soli one ne povećavaju sadržaj natrijuma u krvi i zbog toga se posebno preporučuju pacijentima sa visokim pritiskom.
Izvor: Alternativa-za-vas.com
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.