Za pravljenje soka od krompira se preporučuju mladi i sveži krompiri. Treba ih oguliti, oprati i osušiti. Ukoliko primetite da na krompiru ima malih crnih tačkica, odmah takav krompir bacite.

3 najčešće greške u pripremi krompira koje skoro svi pravimo...

Baš iz ovog razloga se ne preporučuje upotreba prezrelih krompira, kao i onih koji su proklijali. Nemojte ih koristiti jer mogu sadržati toksična jedninjenja koji mogu naškoditi vašem zdravlju. Najbolje je koristiti sirove krompire jer će tada sadržavati sve hranljive materije, koje se mogu izgubiti tokom termičke obrade.

Anemija

Krompir je odličan izvor gvožđa i folne kiseline koji su ključni u proizvodnji crvenih krvnih ćelija. Iz ovog razloga se sok od krompira može koristiti kao efikasna prevencija ili lečenje različitih oblika anemije.

Gastritis

Sok od krompira se najčešće koristi za ublažavanje simptoma gastritisa jer efikasno smanjuje nivo želudačne kiseline. Ako patite od gastritisa pijte pola čaše soka od krompira, i to 3 do 4 puta dnevno u periodu od mesec dana.

Bol u zglobovima

Sok od sirovog krompira je odličan za ublažavanje bola u zglobovima, glavobolje i bolova uzrokovanih artritisom.

Krompir je pametan izbor...

Takođe, sok od krompira smanjuje nivo želudačne kiseline.

Izvor: Stetoskop.info