Postoje samo dve vrste receptora koji se mogu naći u svakoj stanici vašeg organizma, receptor štitne žlezde i receptor D vitamina. Jednostavno rečeno, svaka ćelija vašeg tela zavisi od štitne žlezde, a ona utiče na vaše zdravlje na mnogobrojne načine.

Ukoliko hormoni štitne žlezde ne funkcionišu na optimalnom nivou, tada ni ostatak tela neće funkcionisati na određenom nivou. Preko 250 miliona ljudi širom sveta pati od hipotireoze odnosno nedovoljnog lučenja hormona štitne žlezde, a jedna od osam žena susrešće se s problemima štitne žlezde u nekom razdoblju života.

10 pokazatelja da ste netolerantni na gluten...

Pošto se većina problema nedovoljnog lučenja hormona štitne žlezde nalazi negde na spektru autoimunih oboljenja, potrebno je shvatiti što izaziva imunološki sistem da "napada" štitnu žlezdu. Ono što se događa slučaj je zamene identiteta, a gluten jedan od glavnih krivaca.

Kada gluten, protein koji se nalazi u pšenici i ostalim žitaricama, prođe kroz sluznicu creva i uđe u krvotok, vaš imunološki sistem će označiti strano telo (gluten) antitelima za uništavanje. Problem je u tome što vaš imunološki sistem može štitnu žlezdu zameniti za gluten usled čega ona može biti pod "napadom".

Većina ljudi kada govori o netoleranciji na gluten misli na celijakiju, ali to je samo jedna od manifestacija netolerancije na gluten. Istraživanja pokazuju da samo oko 10% osoba s celijakijom imaju simptome netolerancije na gluten. Približno svaka dvadeseta osoba na svetu ima necelijačnu netoleranciju na gluten.

Veganski recept: krem supa od batata (BEZ GLUTENA)...

Iako većina osoba s autoimunim oboljenjima izbegava gluten nekoliko nedelja i nakon toga odustaje (jer nisu sigurni je li ovaj protein uzrok njihovih problema), istraživanja pokazuju da je potrebno i do šest meseci kako bi se organizam oporavio od upalnog odgovora.

Ovo su najčešći znakovi da vam smeta gluten:

  • Probavne smetnje, kao što su gasovi, nadutost, proliv pa čak i zatvor (najizraženiji je kod dece nakon konzumiranja glutena).
  • Keratoza pilaris (poznata i pod nazivom "pileća koža") na rukama.
  • Zamor ili umor nakon unošenja obroka koji sadrži gluten.
  • Dijagnoza autoimunog oboljenja, kao što su Hašimotov tiroiditis, reumatoidni artritis, lupus, psorijaza, ulcerozni kolitis, skeloderma ili multipla skleroza.
  • Neurološki simptomi, kao što su vrtoglavica ili osjećaj da nemate ravnotežu.
  • Hormonska neravnoteža.
  • Migrenske glavobolje.
  • Dijagnoza hroničnog umora ili fibromijaglije.
  • Upale, otok ili bol u zglobovima (prstima, kolenima, kukovima).
  • Problemi s raspoloženjem, kao što su anksioznost, depresija i promene.
Kako i zašto gluten utiče na štitnu žlezdu
Foto: Profimedia kako_i_zasto_gluten_utice_na_stitnu_zlezdu_2

Prilagođeno sa: Istine i lazi o hrani